Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Handikappidrotten intog Stortorget

Stortorget blev testarena för de som ville prova på handikappidrott under fredagen.

Allmänheten fick också tillfälle att prova när Handikappidrottsförbundet letade efter nya talanger.

– Jättesvårt även fast jag tjuvtittade, tyckte Anders Indset som testade skytte för synskadade.

Gevärspipan riktas mot tavlan och en ljudsignal som varierar beroende på hur nära mitten man siktar hörs i ett par lurar.

– Det krävs några års träning för att bli bra på det här, enligt Anders Indset.

Ljudet har också stor betydelse för den som ägnar sig åt showdown där två spelare använder ett rektangulärt bord som är något större än ett bordtennisbord.

På kortsidorna finns målfickor och i mitten av bordet ett nät. Två speciella racket och en boll används för att skjuta bollen ner i motståndarens målficka.

Den som ser sätter på ögonbindel för att få samma förutsättningar som synskadade. Ett tränat öra kan ge en bild av var bollen befinner sig.

– Helt hopplöst, jag måste nog ha mer träning för att behärska det här, konstaterade Leif Axelsson som testade några rundor med ögonbindel mot sonen Hampus.

Rullstolsburna Zandra Reppe har framgångsrikt tävlat i bågskytte sedan 2007 och vann nyligen en världsrankingtävling i Brasilien. I juli väntar VM i Italien.

– Under lördagen finns möjlighet att testa bågskytte i Sporthallen, säger Zandra som visade hur siktet är uppbyggt med förstoringsglas och vattenpass för att träffa på 70 meters avstånd.

– Tävlingsbågen jag använder är trög i början och lätt på slutet vilket innebär att man kan sikta längre, förklarar Zandra Reppe.

Kälkhockey kräver mycket armstyrka och en match under 3x15 minuter är ett kraftprov.

– Man blir armtrött efter en match och särskilt vi svenskar som är få i landslaget, säger Anders Wikstrand som spelat kälkhockey i 13 säsonger.

– Även kälkar utvecklas och skenorna blir smalare. Det är lättare att tappa balansen men med högre hastigheter så vänjer man sig.