Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Handikappad hade brutet lårben i en och en halv månad

I en och en halv månad har en svårt handikappad kvinna på ett gruppboende i Östersund haft ett brutet lårben. Under tiden har hon fått delta i gymnastik och andra aktiviteter trots mycket svåra smärtor.

Kvinnan, som är svårt handikappad på grund av en tidigare hjärnblödning är både rörelsehindrad och kan inte tala eller göra sig förstådd.

Personalen som jobbat med henne har märkt under våren och försommaren att hon har haft svår värk men inte kunnat lokalisera varifrån värken har kommit. Efter en röntgen, som personalen länge velat att kvinnan skulle få genomgå, upptäcktes att hennes ena lårben var av och att det varit det under en längre tid.

– Hon har både skrikit och gråtit, säger en närstående till den handikappade kvinnan och vi har förstått att hon haft fruktansvärt ont.

Det var den 29 mars som kvinnan fick en kramp i kroppen som var mycket kraftig.

– Hon har haft kramper tidigare, Bland annat i januari när ett knä gick ut led, men det läkte så småningom. Men vi tror nu att det var den sista krampen i mars som gjorde att hennes lårben gick av. Så här i efterhand tycker vi nog att de på hennes ansvarsområde borde ha gjort mer för att undersöka varifrån värken kom. Nu fick hon både duscha och göra gymnastik med ett avbrutet lårben. Vem som helst kan ju fatta vad ont det ska ha gjort.

Kvinnan har under tiden lårbenet varit av blivit undersökt av distriktssköterska och haft olika sjukgymnaster.

– Olyckligtvis har det varit vikarier som inte känt kvinnan och det kan vara en orsak till varför inte felet har upptäckts, säger hennes närstående.När kvinnan haft svår värk i 1,5 månader såg hennes personliga assistenter till att hon undersöktes av läkare. Han kunde då konstatera att felet fanns i hennes ben. Läkaren skrev då ut smärtstillande till henne.

En vecka efter undersökningen var smärtorna lika stora som tidigare och läkaren skrev då en remiss till röntgen Det var då det upptäckte att lårbenet var av och kvinnan opererades samma vecka.

Nu har det gått fyra månader efter operationen och kvinnan har fortfarande ont i sitt ben.

– Det har inte gjorts någon form av efterkontroll, fast det gått så lång tid. Borde man inte kolla upp om operationen gått bra eller om det är något annat fel, säger kvinnans närstående.

– Hon har fått smärtlindring och morfinplåster, men det har inte hjälpt. Nu ska jag själv ta tag i det här och se till att hon får en ny röntgentid för att se om det är någon spricka i benet eller något annat.

Mari Sundvidsson är chef för vård och omsorg inom Östersunds kommun. Hon blir förskräckt när hon blir insatt i ärendet om kvinnan.

– Det här hade jag ingen aning om jag är tacksam över att jag fick den reda på den här otäcka historien. Vi ska naturligtvis gå vidare med det här och se var i kedjan det brustit, så här får det inte bara gå till, säger hon.

Sundvidsson säger också att det är personalens skyldighet att rapportera om något händer med en patient. Vid allvarligare fall görs en Lex Maria till Socialstyrelsen.