Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Handikapp i världsklass på världscup

Det går ingen nöd på funktionshindrade som besöker världscuptävlingarna i skidskytte.

Världscuptävlingarna i Östersund har jobbat stenhårt med att göra arenan handikappanpassad.

Länstidningens team träffade Ambjörn Sandler som har ansvaret inom Östersunds världscupsorganisation för att ta emot funktionshindrade.

Under stora läktaren så har arrangörsstaben i samarbete med Lions ställt upp ett värmetält där besökare på handikappläktaren kan värma sig. Ambjörn Sandler berättar att det fyller en viktig funktion.

– Vi har många som är här som sitter. De kan inte röra ben och så. Så de behöver få värma sig. Där har vi varm dryck och filtar, säger han.

Några av de satsningar som gjorts på funktionshindrade besökare.

• Några rader framför de handikappade har tagits bort så att även rullstolsburna ska se tävlingarna.

• Teleslinga har satts in så hörselskadade ska kunna höra.

• Handikappområdet är rullstolsvänligt. Inga höga kanter.

• Handikappade parkerar nära huvudläktaren uppe vid Arctura - sedan släpps de direkt fram till sin sektion

Ambjörn Sandler har varit med och granskat handikappanpassade stadsmiljöer i andra sammanhang. Men det här är någonting utöver det vanliga tycker han.

– Det är helt unikt, säger han.

Men innan personer med funktionshinder ens bestämmer sig för att åka till arenan så ringer de Ambjörn Sandler med frågor om handikappanpassning.

Det gjorde Curt Lewrén. Han värmer sig en stund inne i tältet under huvudläktaren innan fredagskvällens tävlingar. Det här blir hans andra år på världscuppremiären.

– Nu ringde jag bara för att höra om det var samma arrangemang som förra året. Och det var det. För mig är det helt nödvändigt att sitta. Mina knän är helt slut, säger han.

Curt Lewén jämför med sin hemstad Uppsala.

– Jag kan inte se på fotboll där, konstaterar han.

Enligt Ambjörn Sandler så är det många utanför Östersund – som Curt Lewén – som upptäckt tävlingarna.

– Det kommer många utifrån. Men det skulle behövas fler härifrån Östersund också. Det är som om Östersundarna inte har upptäckt tävlingen, säger han.