Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Händelser vid vatten" blir tv-serie - i Jämtland?

Kerstin Ekmans romanklassiker "Händelser vid vatten" blir tv-serie. Nästa vecka åker manusförfattaren Klas Östergren till nordvästra Jämtland för att "sniffa in atmosfären". Det avslöjar DN i dag.

Kerstin Ekmans böcker har filmatiseras tidigare. Daniel Alfredson regisserade ”Varg”(som bygger på en episod i ”Skraplotter”) med Peter Stormare i huvudrollen som samisk renskötare. Även då blev spelplatsen Valsjöbyn, där Kerstin Ekman bott under flera år.

"Producenten Anita Oxburgh skötte samarbetet med byinnevånarna och samerna så fint att vi faktiskt törs komma tillbaka för den här tv-serien. Just nu ska jag ge Klas Östergren några tips om vad han kan se i nordvästra Jämtland när han åker för att sniffa in atmosfären nästa vecka", säger Kerstin Ekman till DN.

Eva Aspling, verksamhetsledare vid Filmpool Jämtland, säger att det skulle betyda oerhört mycket för länet om inspelningen förläggs till Valsjöbyn och Jämtland.

– Om det skulle handla om ett tiotal avsnitt kan man i princip betrakta varje avsnitt som en filminspelning i sig. Att ett stort filmteam på kanske 30-40 personer bor och verkar på en ort under lång tid genererar mycket.

Eva Aspling berättar att "Varg" spelades in under åtta veckor. Under den tiden behövde filmteamet nyttja arbetskraft, som cateringpersonal och hantverkare, både från byn och från närliggande områden. I det här fallet kan marknadsföringsvärdet för regionen bli ännu mer värdefullt.

– Jag vet att de för samtal med den tyska marknaden och tyskarna gillar inte bara Kerstin Ekmans böcker, de är också väldigt resbenägna. De går redan i Henning Mankells och Wallanders fotspår i Ystad, här skulle de kunna gå i Kerstin Ekmans, säger hon.

Berättelsen om byn Svartvattnet i norra Jämtlands fjälltrakter utspelar sig i början av 1970-talet. Lärarinnan Annie Raft flyttar till byn med sin sexåriga dotter. Eftersom Annies pojkvän inte väntar på dem, som han sagt, när de kommer med bussen, försöker de själva hitta vägen till kollektivet där de ska bo. De går genom skogen och det är då de upptäcker ett ungt par som blivit mördade i ett tält. Romanen är inte bara en deckare, utan skildrar även utanförskapet i glesbygden med dess människor i centrum.

– Man har ju länge velat filmatisera "Händelser vid vatten" utan att lyckas. Jag kan tänka mig att det är Kerstin Ekmans stora förtroende för Klas Östergren som gör att det äntligen blir av. Romanen måste behandlas med värdighet, säger Eva Aspling.

Tv-serien med en handfull avsnitt ska produceras av Sonet Film och presenterades under Cannesfestivalen i går. Vem som ska regissera eller vilka skådespelare som blir aktuella är inte klart. Inspelningen planeras att dra i gång senhösten 2014, skriver DN.