Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han vill få andra att satsa på biogas

Innovatören Sven Wadman från Ytterån fick nyligen pris för Jämtlands främsta uppfinning 2010. Redan 1996 skaffade han patent på en biogasteknik, men då fanns ingen marknad för hans idéer. Nu är tiden mogen, i onsdags kväll blev det klart att ett miljöteknikföretag i Lund köper hans affärsplan.

Så sent som i våras var Sven Wadman nära att släppa sitt patent. Han har under det senaste året försökt få investerare att köpa den affärsplan han tagit fram, men det har varit svårt att få någon att nappa.

– Förra hösten tänkte jag att nu satsar jag ett år till på det här, annars får det vara, berättar Sven Wadman.

I affärsplanen ingår patentet, som handlar om hur man omvandlar organiskt material till hållbar energi. Planen innehåller även kalkyler på hur mycket det kostar att driva biogasanläggningar, kartläggningar av marknaden för biogas och riskanalyser. Sven Wadman, som har 20 års kunskap om miljöteknik i bagaget, visar i affärsplanen också var investerarna kan tjäna pengar. Allt som allt handlar det om ett dokument på 100 sidor. Sven Wadman har inte haft som mål att själv använda affärsplanen.

– Jag ville sälja den till någon som har finansiella muskler att omsätta den i praktiken, berättar han.

Precis när Sven Wadman hade bestämt sig för att ge upp om att hitta en investerare, blev han uppringd av miljöteknikföretaget International Energy Solutions, IES, med säte i Lund. Sedan har allt gått mycket snabbt. I onsdags kväll skrev de kontrakt: IES köper hans affärsplan.

– Min bärande idé får äntligen någon som tar den vidare och satsar på den. Det känns fruktansvärt spännande! säger han.

Nu är det IES som för Sven Wadmans kunskap vidare och han kan inte uttala sig om hur de kommer att göra affärer.

– Men jag vet att det finns stora multinationella bolag som är mycket intresserade av framtidens hållbara lösningar, säger han.

Sven Wadman anser att biogasproduktion är ett bra sätt att arbeta med klimatfrågan utifrån ett lokalt perspektiv. Redan finns tre intressenter i Jämtland som vill investera och bygga biogasanläggningar med utgångspunkt i den affärsplan som Sven Wadman har sålt till IES.

Sven Wadman började intressera sig för biogasteknik när han pluggade ekoteknik på Mittuniversitetet i början av 1990-talet. I ett examensarbete undersökte han hur man kan hantera svårnedbrytbart slakteriavfall, något som han senare fortsatte att experimentera på tillsammans med professor Lars Thofelt.

– Vi utvecklade en biogasmetod för att bryta ner högproteinhaltiga livsmedelsrester. Ingen hade gjort den uppställning som vi hade gjort tidigare, så vi skaffade patent på metoden 1996, berättar Sven Wadman.

Eftersom marknaden inte var redo för de här idéerna vid den tiden, jobbade Sven Wadman vidare med andra projekt.

• Hur har det känts under alla de här åren, har du varit orolig för att patentet ska komma till användning?

– Nej, jag har haft så många roliga jobb som anknyter till min kunskap inom miljövetenskap. Jag bestämde mig för att äga kvar patentet och trodde att det skulle komma ett tillfälle när någon nappade. Men jag var ju ordentligt nära att släppa det! säger han.