Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han vill ändra det finansiella systemet

Spara dina pengar i små företag och ge dem möjlighet att ta vara på lokala tillgångar – så fungerar Åre lokalkapital. Jörgen Andersson, vd, tror att konceptet kan ändra hela det finansiella systemet.

Annons

Idén till Åre lokalkapital har funnits i ungefär 15 år. Systemet bygger på att småföretagare har möjlighet att bygga eget kapital genom att presentera sin idé för lokalkapitalbolaget. Bolaget i sin tur vänder sig till privatpersoner som är beredda att investera sina pengar i lokala företag.

Tanken med lokalkapitalbolaget är att många personer väljer att satsa pengar och på det sättet låta företagets kapital växa.

– Om 1000 personer sätter en tusenlapp har du en miljon och ingen av dem tycker att de har gjort så mycket. Det är ett sätt för vanligt folk att sätta små belopp i de företag som man har någon form av relation till. Du sparar dina pengar i ditt eget näringsliv. I dag finns inget sätt där dina pengar kan vara aktiva i hembygden, mycket av pengarna som vi sparar sticker iväg någon annanstans, säger Jörgen Andersson.

Lokalkapital fungerar som en mellanhand mellan allmänheten och företagen. I stället för att personerna som satsar pengar i företaget går in som ägare är det i stället lokalkapitalbolaget som gör det. Om sedan företaget går med vinst återbetalas den till privatpersonerna som satsat pengar. Allt regleras med avtal åt båda hållen.

– Affärsidén för lokalkapitalbolaget är att det flödar så mycket som möjligt mellan allmänheten och företagen. När du tar ett lån av en bank tar du all risk själv. I det här upplägget delar vi på risken, säger Jörgen Andersson.

I modellen ingår också att kapitalbolaget gör en betygsättning av företaget som sedan visas upp för de privatpersoner som är intresserade att av att göra investeringar.

– Vår viktigaste uppgift är att ta reda på om företagaren är seriös. Om vi har synpunkter, men allmänheten ändå vill satsa – då gör de det. Då kan de ändå satsa, men inte känna att de blir lurade, säger Jörgen Andersson.

Jörgen Andersson ser att idén med Åre lokalkapital kan ha positiva effekter på det lokala näringslivet – men också på det finansiella systemet i stort.

– Det är en demokratisering av systemet. Det kan jämföras med Ikea. När Kamprad kom med ett helt nytt sätt att göra och sälja möbler var inte de befintliga aktörerna så glada.

Att det nuvarande finansiella systemet ser ut som det gör beror enligt Jörgen Andersson på att människor ofta väljer att vara offer för omständigheterna.

– Vi väljer att inte ta så mycket ansvar, vi vill hellre se att någon annan gör det. Om vi väljer att fortsätta vara offer, då fortsätter det som i dag med stora ineffektiva finansiella system och riskkapitalbolag. Om vi ska fortsätta ha en bra välfärd behöver vi ta mer ansvar och det här är ett bra sätt att göra det på.

Han tror att vi har sett slutet på den påtagliga ekonomiska tillväxten, att den slutade vara normaltillstånd från och med 2008.

– Människors förtroende för banker är inte vad det har varit. Det är andra tider. Då tror jag på att lokala ekonomier är mer ekonomiskt effektiva, att vi hjälper varandra mer där vi bor och tar vara på möjligheter.