Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Han var pigg när han kom dit"

87-åringen skulle bo en tid på Ängegården medan hans hem renoverades. Men han fördes akut till sjukhus efter flera fallskador. Han dog strax därefter.

Annons

Trots de svåra följderna av 87-åringens vistelse på Ängegården har ingen avvikelserapport eller anmälan nått förvaltningen på Östersunds kommun. Enligt ansvariga där ska en sådan ha lämnats in senast en månad efter händelsen.

Att 87-åringen var orolig och gick upp på nätterna hade hans dotter påtalat för personal och chef på enheten. Trots det föll han ett flertal gånger, efter sista gången vaknade han inte mer.

Enligt riktlinjer i den nya patientsäkerhetslagen som trädde i kraft den 1 juli 2011 ska fallskador rapporteras.

– Pappa hade cancer men var pigg i övrigt, säger dottern. Han skulle bo en kortare tid på Ängegården medan det renoverades i hans ordinarie bostad. Jag talade om för personalen att pappa var orolig på nätterna och hade ont.

Personalen sa att de inte skulle ha tid med något extravak på 87-åringen. Men efter att dottern kontaktat enhetschefen för Ängegården, Ann Häggblad, fick hon garantier att det inte var något problem.

– Efter bara någon dag på Ängegården ramlade han för första gången, säger dottern. Och från personalen fick jag senare höra att han ramlat varje natt.

När 87-åringen varit på boendet i knappt en vecka kom dottern förbi för att hälsa på.

– Då sa personalen att han förts akut till sjukhus och när vi kom dit var han okontaktbar, säger dottern. Pappa dog en kort tid senare.

Dottern anser att fallskadorna påskyndade hans död. I vilket fall anser hon att Ängegården inte har lyckats ge hennes far god omvårdnad med tanke på det som hänt.