Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han tar över när Folkpartiets Kia Carlsson slutar

Kia Carlsson hoppade av gruppledarskapet för Folkpartiet i Region JH under våren.
Nu tar hon steget fullt ut och lämnar politiken helt.
Hon efterträds av en välkänd folkpartistisk profil.

Läs mer: Politisk pajkastning mellan Uitto (S), SIwertsson (M) och Löfstrand (FP)

När Aprilöverenskommelsen gjordes i Region JH mellan de borgerliga partierna och den rödgröna majoriteten (Sverigedemokraterna har aldrig bjudits in i samarbetet) så valde till slut Folkpartiet att inte vara med.

Trots att dåvarande gruppledaren Kia Carlsson var för samarbetet. Det slutade med att Carlsson avgick från uppdraget som gruppledare. Nu lämnar hon alla uppdrag i Region JH avslöjar Östersunds-Postens Magnus Jarefors.

Till Länstidningen berättar Kia Carlsson om att beslutet innebär att hon förmodligen tar farväl av politiken.

– Ja, det är väldigt troligt. Jag har fått någon förfrågan om att sitta som ersättare i kommunen. Men just nu känns det som om jag kommer att lämna allt, säger hon. Allt har sin tid och nu har jag varit verksam inom politiken i 15 år, säger hon.

Läs även: Här är tjänstemännen och politikerna som tjänar bäst i Region JH – hela listan

Det kan ju knappast ha varit din tanke när du blev förtroendevald förra året att du ett år senare skulle lämna uppdraget. Vad är det som hänt som ändrat förutsättningarna?

– Jag hoppade ju av gruppledarskapet under våren. Vi hade fört en diskussion lokalt och vi hade lite olika uppfattningar. Jag var ensam om att tycka som jag gjorde och då får jag ta konsekvenserna av det.

Vad är de här olika uppfattningarna du pratar om?

– Pär (Löfstrand) och Lennart (Ledin) tycker att vi ska gå mer fritt (från de andra borgerliga partierna. Men jag tyckte vi kunde gå med i samarbetet (Aprilöverenskommelsen) men ändå vara fria.

Läs även: 164 nyanställda inom Region JH

Lennart Ledin är förste ersättare för Kia Carlsson och han bekräftar för Länstidningen att han med största sannolikhet kommer sitta i regionfullmäktige på Kia Carlssons gamla plats. Däremot är det inte klart vem som blir gruppledare.

– Vi ska ha ett möte inom länsförbundet (14 oktober) där det tas upp, säger Lennart Ledin som är en tung lokal profil inom Folkpartiet. Han sitter i dag i miljö- och samhällsnämnden och i kommunfullmäktige i Östersunds kommun.

Han kommenterar orsakerna till att Folkpartiet valt att stå utanför samarbetet i Aprilöverenskommelsen.

– Vi vill driva folkpartiets politik. I senaste valet tappade vi ett mandat. Vi vill väl försöka visa väljarna att det finns en anledning att lägga en röst på oss och att det gör skillnad.

Läs mer: Politisk pajkastning mellan Uitto (S), SIwertsson (M) och Löfstrand (FP)