Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han strövar med stövare i jakten på hare

/
  • Det är kul att ha många syskon och det gäller att utnyttja tiden. Snart bär det iväg till nya hem och nya ägare.
  • En gynnare som kanske blir duktig i harmarkerna.
  • Harjakt med finnstövare är det som 23-årige ­Anders Holmberg från Svenstavik brinner för.

Tre år gammal­ fick han för första gången följa med pappa på harjakt. ­Sedan var det kört. Det är stövarjakt som gäller.

Annons

– Jag minns känslan när jag fick sitta på pappas axlar när vi gick omkring i skogen. Att höra drevet och att se haren, Harjakten är bara roligast, säger Anders Holmberg från Svenstavik.
De senaste veckorna har det varit full fart på villatomten. Anders femåriga finnstövare Asplidens Matilda har fått valpar.
– Det är hennes första kull. Hon fick nio men bara sex överlevde, säger Anders som är 23 år gammal.
För fem år sedan satsade han på en karriär som hockeymålvakt. Ett par år var han bland annat proffs i Danmark.
– Men jag tappade motivationen. Inte minst då pappa ringde dagligen och berättade om olika harjakter. Det var bara att flytta hem igen, säger Anders Holmberg.
I dag betraktar han Matilda som en bra harhund men det tog tog tid för henne att lära sig vad det hela gick ut på.
– Det var inte roligt att se när en annan hund drev en hare som sprang förbi Matilda utan att hon brydde sig. Men jag var väldigt ofta med henne i skogen och till slut lossnade det. I dag är hon en lugn och spårsäker harpiska. Dessutom är Matilda en underbar familjehund, säger Anders Holmberg som också jagar älg. Men bara lite.
– Jag är mycket hellre i harmarkerna.  Tänk känslan när man sätter sig för att fika och så blir det upptag. Dessutom är det en fri jakt där det inte är så viktigt att skjuta, säger Anders Holmberg, som brukar fälla omkring tio harar varje höst.
De senaste åren har han ofta haft med sig filmkameran i markerna.
Något som resulterat i en dvd-film på en och en halv timme där Matilda och olika harar har huvudrollerna.
– Jag tänker sälja filmen till andra harjaktsintresserade. Jag har filmat dag och natt och lagt ned massor med jobb. Det är säkert 15 timmars inspelning som inte är med på dvd:n, säger Anders Holmberg.
På sin sida på internet berättar han i ord och bild om sig själv, hundarna och om filmen.
– Sidan har många besökare och det blir en hel del inlägg i gästboken. Det var kul att vara på Fäviken i år för flera kom fram och presenterade sig och berättade vad de skrivit. Då fick jag ansikten på de jag pratat med via nätet, säger Anders Holmberg.
Av sin harhund kräver Anders att den enbart ska driva hare, den ska vara lydig, ha bra jaktvilja, vara spårnoga och inte vinddrivare samt att den ska arbeta självständigt.
– Jag försöker att koppla unghunden så fort det går om den intresserar sig för något annat vilt. Dessutom fyar jag den. När det gäller lydnad är det väldigt bra att gå en kurs i dressyr, säger Anders Holmberg som i våras blev vald till uppdrag inom Svenska finnstövareföreningen.
– Det är roligt att engagera sig och så får man ju lära känna andra med samma stora intresse för harjakt. Jag tänker också utbilda mig till jaktprovsdomare, säger Anders Holmberg.

Mer läsning

Annons