Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han står upp för sitt Sverige

Han valde bort jobbet på P3 under valrörelsen.

– Det är viktigt för mig att känna mig fri, säger Soran Ismail.

På lördag står han och Magnus Betnér på Storsjöteaterns scen.

Annons

Lördag kväll intar "En skam för Sverige" Storsjöteatern med två utsålda föreställningar. Det blir en extraföreställning den 27 april.

– Magnus får ofta höra att han är en skam för Sverige. Och de som tycker det, tycker inte att jag är det eftersom de inte tycker att jag är en del av Sverige, säger Soran Ismail.

En sen sommarnatt 2010 mötte tre ledande sverigedemokrater Soran Ismail i en diskussion om vems land Sverige är i centrala Stockholm. Senare samma natt beväpnar de tre politikerna sig med järnrör – en skandal som rullades upp av Expressen två år senare. I mitten av februari i år meddelade Sveriges radio att Soran Ismail tar paus från sitt uppdrag som programledar-sidekick i P3 under valrörelsen. Ett beslut som följdes av märkliga uttalanden från en av kanalens chefer och en debatt om SR:s regler för opartiskhet.

– Det var mitt eget beslut utifrån Sveriges radios regler, säger Soran Ismail.

– Tanken var att det inte skulle bli en stor grej, men vissa chefer misskötte sina jobb och det blev en stor grej i alla fall.

Han tror att det är bra att frågan om opartiskhet diskuteras, oavsett hans egen situation.

– Jag tror att det kan vara svårt att jobba för demokrati och samtidigt vara opartisk, säger han.

Han understryker att han inte är emot människor eller något särskilt parti – det är åsikter han är emot.

– Direkt efter valet skrev jag en debattartikel om att vi måste respektera SD:s väljare, säger han.

– Om någon slänger en tårta på Jimmie Åkesson är det fel.

På lördag står han och Magnus Betnér för varsin timme av "En skam för Sverige". Den politiska satiren är den gemensamma nämnaren.

– Min timme handlar om att det är läskigt att leva men att man inte kan låta sin rädsla styra ens tankar, då blir man dum.