Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han sitter i centrum under fastemånaden

Regementsgatan 32 i Östersund är just nu centrum för en av islams viktigaste högtider – fastan. Bönerna leds av en man som vet vad det innebär att genomgå prövningar. Abo Omar AlAwazim, imam, satt 14 år i ett fängelse i Iran innan han kom till Östersund.

Imam översätts i arabiska till ”den som står framför, föreståndaren”. Titeln har flera betydelser inom islam och benämningen är vanligen präst, trots att iman inte är någon motsvarighet till kristendomens prästyrke.

Abo Omar AlAwazim kom till Östersund för fyra år sedan. Den moské som nu finns på Regementsgatan 32 har funnits sedan hösten 2008.

– Det är många människor som kommer hit under ramadan, berättar han.

Fastemånaden Ramadan är islams fjärde pelare och en oerhört viktig tradition. Fastan är obligatorisk enligt koranen och omnämns där i flera avsnitt. Den huvudsakliga anledningen till traditionen är att det är ett påbud från Gud.

Fastan ska också skänka insikt till dess utövare. Abo Omar AlAwazim:

– En viktig del är att känna ansvar mot andra i världen som lever under sämre förhållanden. Den likställer också fattiga och rika i världen.

En annan viktig del i fastan är att rena kroppen och matsäcken från gifter.

– Du äter under ett helt år och hinner äta sötsaker och sådant som kan ge sjukdomar. Fastan renar kroppen, säger AlAwazim.

Under fastemånaden ska du också sluta fred med dig själv och med andra medmänniskor. Konfrontationer och fysiskt våld undviks i allra högsta grad.

– Hur har du behandlat andra människor? Hur behandlar du dig själv? Sådana frågor är också viktiga att tänka på under fastan.

Abo Omar AlAWazim är alltså den man som leder bönerna på Regementsgatan 32 – fem gånger om dagen. Han ger ett lugnt, och vänligt intryck.

Det är bara sju år sedan han blev utsläppt från ett fängelse i Iran.

Han hade då suttit i 14 år!

– Jag satt där för att jag slogs för mitt land och min religion; det gjorde att jag stärktes. Jag kände att jag hade gjort något som var viktigt.

Om själva fängelsevistelsen:

– Det var helvetet. Ett fängelse i Sverige är som paradiset i Iran. Jag är mycket tacksam över att jag fick komma till Sverige, avslutar Abo Omar AlAwazim.