Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han ritar snöröjningen

Östersunds kommun har 27 mil väg att snöröja i vinter. Kalle Ekström är mannen bakom ritbordet.

En sak vet vi med 100 procent säkerhet och det är att snön kommer – varje år.

Vissa år blir värre än andra men oavsett snömängd finns det en man bakom Östersunds kommuns snöplogsplanering och det är Kalle Ekström.

Amatörer och proffstyckare kan ju anse att det räcker med att skicka ut en massa plogbilar när flingorna dalar. Riktigt så enkelt är det inte.

Inne på ett kommunkontor på Fagerbacken 51 sitter Kalle Ekström med kartor över Östersund (från Lugnvik till Torvalla), Frösön och Brunflo. De två senare områdena tillkom i år i kommunens snöröjningsplan efter att under fyra år ha legat ute på entreprenad.

Utan planering och prioritering för snöröjarna blir det ingen plogning. Eller med stor sannolikhet kommer ett antal av kommunens cirka 50 röjningsdistrikt att glömmas bort.

Killarna och tjejerna som ser till att våra gator blir snöfria och sandade behöver kartor där prioriterade avsnitt markeras och där varje gatuhörn, parkering och gång- och cykelväg är markerade med streckade eller heldragna linjer utifrån prioriteringsgrad.

Kalle Ekström ordnar det.

– De streckade linjerna är prioriterade, säger han.

I Östersund har gång- och cykelvägarna högsta prioritet; ett beslut som fattades så sent som förra snösäsongen.

– Jag tycker att beslutet var helt rätt, säger chefen för väghållningen och snöröjningen i kommunen med det högst passande namnet Kenneth Winterqvist.

Sju mil GC-vägar sopar man knappast bort med en piasavakvast. Det gör man inte med de övriga 20 milen vägar heller.

Planeringen över snöröjningen börjar alltså vid ritbordet i börjar av september och fortsätter tills asfalten tittar fram framåt vårkanten.

– Det är hela tiden små och större ändringar som måste markeras så mitt jobb tar nog aldrig slut, konstaterar Kalle Ekström.