Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han lurade Kronofogden med utländska konton

Pengar som 37-åringen i stor utsträckning använde till lyxliv gick Kronofogden förbi, trots att han var restförd där för 2,8 miljoner kronor.

När 37-åringen greps i en svit på Radisson Blue i Stockholm i februari hade han stora skulder hos kronofogden.

Skuldsaldot låg på drygt 2,8 miljoner, enligt en tillgångsutredning från i maj. Till största delen hänger skulden ihop med beslut i domstol, efter tidigare bedrägerier.

När han nu dömts för nya bedrägerier visar polisens kartläggning av konton, som tillhör 37-åringen och hans mamma, hur insatta och överförda pengar använts.

Det handlar om stora belopp som passerat 37-åringens konton.

Hur ser Kronofogdens möjlighet ut att komma in på kontot för en sån här person?

– Vi kan gå in och mäta ut på kontot. Men då måste vi göra förfrågningar mot det kontot vid det tillfälle när det finns pengar, säger Karina Öhrberg, teamchef på Kronofogden i Östersund.

– Vi skickar förfrågningar till bankerna när vi gör utredningar eller får tips om att det ska finnas pengar på ett konto.

Intervallen mellan utredningarna för att kontrollera ett konto kan variera från några månader till ett par år, beroende på vad det är för typ av skuldsatt person. Hela tillgångssituationen synas.

I fallet med 37-åringen har han utretts hos Kronofogden efter 2008, sedan han kom ut från förra fängelsestraffet och började begå de bedrägerier för vilka han nu har dömts.

– Sedan 2008 har det varit flera tillgångsutredningar där vi tittat på om han kan betala skulderna. Men vi har inte hittat några pengar. Vid senaste tillfället tillfrågades många olika banker, säger Karina Öhrberg.

– Det brukar kunna vara knepigt att komma åt såna här personer.

– Och skulle det vara så att mamman har pengar på sitt konto som han äger är det näst intill omöjligt för oss att komma åt dem, säger Karina Öhrberg, på Kronofogden i Östersund.

I polisförhör med 37-åringen framgår att han betraktat skulderna och Kronofogden som sitt största bekymmer och att han öppnat utländska konton. Han var rädd för att Kronofogden skulle ta pengarna.

Då mamma satt över pengar har han tagit ut dessa tio minuter senare, eller väldigt fort i alla fall, enligt förhören.

Läs mer här:

Bedragare döms till långa fängelsestraff

Bedragarens egna bilder av lyxlivet

Flera ruinerade i spåren av bedrägerierna

Bedragaren ber om mer pengar i avlyssnat samtal

"Jag blev hjärntvättad"

Mor och son häktade för grova bedrägerier