Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han lär ut om en levande hembygd

Kurt Folkesson är mannen att vända sig till för att skapa en levande landsbygd. Det var precis vad Regionförbundet gjorde. Med sig hade de besökare ända från Island och Finland.

Annons

– Bygden är öppen och ingen anser sig vara mer än någon annan. Nu flyttar det hit nya människor med nya idéer vilket jag tycker är jättekul. Det känns som att utvecklingen går vår väg, säger han.

Han har bott i Kluk i Krokoms kommun under större delen av sitt 75-åriga liv och har varit engagerad i byn sedan barnsben. Något som inte gått obemärkt förbi.

– Kurt är en riktig eldsjäl. När vi skulle visa upp en levande bygd kändes det naturligt att åka till Kluk, säger Ulf von Sydow på Regionförbundet Jämtland.

Han och hans kollega Dag Hartmann besökte Kurt Folkesson för att lära sig hur man gör för att hålla engagemanget uppe. Med sig hade de Lina Björg Tryggvadottír från Island och Jouni Ponnikas från Finland. Besöket är en del av ett nordiskt samarbetsprojekt som bekostas av Nordiska ministerrådet. Syftet är att de nordiska länderna ska kunna lära sig av varandra och på så sätt hindra avbefolkningen av glesbygden.

– Det känns som att vi har väldigt liknande problem här och hemma på Island. Allt färre vill bo ute i byarna medan befolkningen blir allt äldre, säger Lina Björg Tryggvadottír.

Kurt Folkesson har genomfört många projekt i bygden. Han var bland annat med och startade upp bowlinghallen i Kluk. För tillfället försöker han få till ett samarbete med Bredbandsgruppen för att på så sätt kunna få en bättre internetuppkomling i byn.

– Internet behövs för allt nu för tiden. Det går ju inte ens tanka utan det. Men det är svårt med all den här byråkratin runt omkring det hela, säger Kurt Folkesson.

Ulf von Sydow håller med om att internet är viktigt för en levande landsbygd och tror att Regionförbundet ska kunna hjälpa till med pappersarbetet i framtiden.

Men i Kurt Folkessons framgångsrecept för en levande landsbygd är huvudingrediensen en annan.

– Jag tror egentligen inte att det spelar någon större roll var man bor. Det avgörande är vilka människor som bor runtomkring, om de är engagerade och brinner för bygden, säger han.

Både Lina Björg Tryffvadottír och Jouni Ponnikas tror att de kan lära sig av Klukbornas och Kurt Folkessons engagemang och tror att samarbetet mellan de nordiska länderna är bra.

– På glesbygden är det ofta några få människor som engagerar sig och gör mycket. Det är viktigt att uppmuntra dem, säger Jounu Ponnikas.

– Om vi har ett problem som vi inte vet hur vi ska lösa kan vi hitta lösningen hos någon annan. Sen kan vi använda det hemma hos oss. Det är alltid bra med nya perspektiv, säger Lina Björg Tryggvadottír.

Projektet kommer att pågå i minst ett år för att sedan eventuellt fortsätta. Nästa möte är i september, då representanter från Finland och Jämtland åker till Island för att se hur det ser ut där.