Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han kräver folkomröstning om vindkraften i Lillhärdal

Ett 40-tal personer bosatta i Lillhärdal kräver att en folkomröstning genomförs i den infekterade vindkraftsfrågan.

– Det är det mest rättvisa att medborgarna får säga sitt, säger initiativtagaren Christian Kellgren.

Den tilltänkta vindkraftsutbyggnaden i Lillhärdal har varit ett hett ämne under en längre tid. Nyligen beslutade kommunledningsutskottet, KLU, att det inte ska byggas några vindkraftsverk i Lillhärdal.

– Det var på grund av alla synpunkten, 762 yttranden och den stora delen var emot. Vi har avspeglat folkopinionen och beaktat det här med lokal demokrati, sa kommunalrådet Gottfrid Jonsson (S) om varför man tog beslutet.

Men nu hoppas ett 40-tal Lillhärdalsbor att man går steget fullt ut och arrangerar en folkomröstning i det aktuella ämnet.

– Det är det mest rättvisa. Då är det alla medborgare i byn och inte de som bor utanför som får säga sitt, säger Christian Kellgren som på bara några timmar fick ihop en lång lista till sitt medborgarförslag.

Enligt honom är det allt för många röster utifrån som fått göra sin stämma hörd i frågan och att de haft en stark lobbyverksamhet som påverkat beslutet.

En bidragande orsak till varför man vill ha en omröstning och vindkraft i området är arbetstillfällen.

– Jobb växer inte på träd, framförallt inte här i Lillhärdal och jag tror inte heller att det blir någon ödebygd på grund av vindkraften, fortsätter Christian Kellgren som ser de 20 årsarbeten som vindkraften kan skapa som en positiv utveckling för Lillhärdal så att utflyttningen kan påverkas i rätt riktning.

– Det gäller även de många föreningarna, hembygdsföreningen, skoterklubben, idrottsföreningen och andra som kan få pengar genom bygdemedel.

Vilka frågeställningar en eventuell folkomröstning ska ha och hur den ska genomföras är en annan fråga.

– Nu är det upp till politikerna att ta ställning till det, säger Christian Kellgren.

I Härjedalen har det genomförts en folkomröstning tidigare i slutet av 70-talet. Då handlade det om en delning av kommunen, till två kommuner.

Att man återigen skulle genomföra något liknande är inte omöjligt, enligt kommunalrådet Gottfrid Jonsson.