Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han hoppas på mobilförbud

Sverige är det enda land inom EU som tillåter att prata i mobiltelefon i bilen utan handsfree.

Per Söderberg, ordförande i NTF Jämtland, tycker att det är skandal och kräver att regeringen agerar.

– Det är många som tidigare framfört till regeringen att det borde vara förbjudet att prata i mobil utan handsfree, men inget har hänt. Man tar det inte till sig, säger Per Söderberg, ordförande i NTF, Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, i Jämtlands län.

Han hänvisar till siffror från USA där det gjorts en undersökning om hur många som dött i trafiken när det pratat i mobilen. Enligt rapporten, från University of North Texas, har 16 000 människor omkommit mellan 2001 och 2007 på grund av mobiltelefonen.

– Även om det är i USA där det finns mer människor så säger det något om hur farligt det är, säger Per Söderberg.

Han kräver att regeringen tar till sig av rapporterna om att många olyckor i trafiken orsakas av att människor pratar i mobilen samtidigt som de kör.

– Jag hoppas att den nya regeringen som tillträder kommer att agera och införa ett förbud i Sverige. Jag hoppas att det ska bli ett nytänkande från den infrastrukturminister som får ansvar för sådana här frågor, säger Per Söderberg.

Han har fört upp frågan på dagordningen inom NTF lokalt och hoppas också att organisationen ska driva frågan på det nationella planet.