Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han gräver ner skelett i Storulvån

Sex skelett hittas nedgrävda i Jämtlandsfjällen. Uppdrag granskning undersöker två afghanska flyktingars försvinnande. Där börjar Hans Rosenfeldts och Michael Hjorths tredje deckare, Fjällgraven.

I slutet av oktober släpps den nya kriminalromanen.

– Vi behövde en ganska ödslig plats för vår historia, säger Hans Rosenfeldt på besök i Östersund.

Storyn fick bestämma platsen när han och deckarkollegan Michael Hjorth satte sig ner för att dra upp handlingslinjerna till bok nummer tre i serien om psykologen Sebastian Bergman och hans arbetskamrater på Riksmordkommissionen.

En minnesbild från en vandring Hans Rosenfeldt gjorde med sin svåger i Jämtlandstriangeln dök upp. De två kvinnliga vandrare som i deckaren bokstavligen ramlar över skeletten har precis vänt om efter att ha upptäckt att de ska till Sylarna och inte Blåhammaren.

– Precis det gjorde jag och min svåger. Vi var tvungna att vända om och gå till Sylarna, han var trött och arg.

Vid ett av vadställena slog det Hans:

– Om det rasar lite till där och det sticker ut skeletthänder, vad snyggt det skulle vara. Då tänkte jag mest tv, säger han.

Nu kom bilden till användning i en annan form i stället. Riksmordkommissionen rycker ut, flyger till Frösön och kör västerut genom ett höstigt Jämtland för att etablera ett tillfälligt kontor på Storulvåns fjällstation.

Ungefär en tredjedel av boken utspelar sig i Jämtland. Planen var att deckarduon skulle åka till Jämtlandsfjällen under arbetet med boken, men av olika anledningar blev det inte så. De miljöbeskrivningar som finns baserar sig på Hans minnesbilder av tidigare fjällvandringar och det som går att hitta på nätet – vilket är en hel del. Som exteriören på polisstationen i Åre, hur insidan ser ut bygger på antaganden och fritt fabulerande.

– Vi är dåliga på att åka ut och göra research, säger han med ett leende.

De två författarna kommer från manusvärlden. Karaktären Sebastian Bergman föddes i ett samarbete mellan dem och Rolf Lassgård och skulle först bli tv. Men projektet bromsades och bokidén föddes.

– Jag tror att vi någon gång yttrade orden hur svårt kan det vara? Det fick vi äta upp, skrattar han.

I efterhand blev de två första böckerna, Det fördolda och Lärjungen, tv-filmen Den fördömde.

Manussidor är, i jämförelse med boksidor, glesa och fylls i av regissörer, kostymörer, scenografer och skådespelare.

I början av arbetet med en ny bok sätter sig Hjorth och Rosenfeldt tillsammans i några veckor för att utarbeta ploten och vad som ska hända med karaktärerna. Sedan delar de upp post-it-lapparna emellan sig. De har sina favoritkaraktärer och Hans är mer dialogdriven medan Michael hellre skriver de inre rösterna. Till sist går Hans i genom allt och sammanfogar det till en helhet.

– Micke är helt prestigelös och har ett oerhört mycket mindre kontrollbehov än jag har.

Nästa bok i serien kommer troligen att utspela sig i ett frikyrkligt Småland, men än har de två inte satt sig ner med post it-lapparna. Först ska manus till säsong två av tv-serien Bron skrivas klart, den här veckan på ett hotellrum i Östersund.