Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han gjorde det svåra enkelt

"Först bestämmer du dig för ett ämne – vad ska bilden handla om? Sen bestämmer du dig för ditt ärende – vad är det du vill säga? Ja, och sen återstår bara resten …"

Politiske skämttecknaren Robert Nyberg fick allt att låta väldigt enkelt när han på fredagen ritade och berättade för Yranpubliken om hur han gör sina bilder. Han skulle ha hållit sitt föredrag i residensträdgården men på grund av regnet flyttades det till teaterfoajén.

Igenkänning är en viktig ingrediens i humoristiska bilder, menar Robert Nyberg, Om man känner igen sig kan man tycka att ett skämt är roligt även om det inte finns någon superfyndigknorr eller punchline i slutet. Succéserierna "Rocky" och "Ensamma mamman" är exempel på den sortens humor.

Vi fick också veta att han räknar Tove Jansson, Storm P och Jan Lööf till sina största förebilder inom tecknarvärlden och att han gärna går igång på modeord som "flexibilitet" och "transparens". Det kan bli väldigt roligt när man ger sig på att rita vad flosklerna egentligen står för.