Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han blir ny chef för polisen i Strömsund

Göran Bergström har utsetts till ny chef för Näpo Norr och det blir fullt upp inför polisens sammanslagning 2015.

Han har en lång polisiär bakgrund där han arbetat för FN, presidenter, kungar och nobelpristagare och varit verksam i ett antal afrikanska länder och på Balkan, för att nämna en bråkdel. Göran Bergström kan nu lägga ytterligare en titel till sin meritlista, närpolischef med ansvar för Strömsundsområdet. En blygsam titel i jämförelse kan tyckas, men det är ett jobb som Göran Bergström tvärtom går in i med stor energi.

– Det känns skönt att vara med att påverka nu när jag närmar mig slutet på min karriär, säger han och ler.

Han syftar på den stora omorganisation inom polisen som innebär att de 21 polismyndigheter i Sverige blir en enda år 2015.

– Det är en av de största omorganisationer i polisens historia sedan polisen förstatligades 1965, säger Göran Bergström.

Han berättar att polisen i Strömsund redan haft ett möte med ledningen i polisen i Jämtland och fått gehör för sin idé om att skicka ut enkäter där de frågar Strömsunds kommuninnevånare hur de ser på tryggheten i kommunen och vad de önskar från polisens och kommunens håll. En kostnad som kommer att delas av kommunen och polisen efter att kommunalrådet Gudrun Hansson (S) gett klartecken.

– Vi vill arbeta utifrån ett medborgarperspektiv, så vi vet hur läget är ställt inför 2015. Sedan kan andra ta efter vårt exempel. Vi ska kratta manegen för regionchefen, säger Göran Bergström.

Han betonar att samarbete är a och o, både när det gäller samarbetet mellan polis och kommun och samarbetet mellan kollegorna i Västerbottens och Västernorrlands län.

– Sedan kan jag tycka att det är genialiskt att ta en skåning som regionchef till Norrland. Han kommer att få många argument när det gäller betydelsen av en polis i landsbygd där avstånden är långa. Men en polis som inte är lokalt förankrad är ett samhälle i förfall, säger Göran Bergström.