Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han blev Årets näck

/
  • Samuel, Luleå, utsågs till Årets näck för andra året i följd. Han vann även delkriterierna Publikens pris och Trovärdighet.
  • Samuel, Luleå, utsågs till Årets näck för andra året i följd. Han vann även delkriterierna Publikens pris och Trovärdighet.
  • Sven-Erik Berg från Haverö var en av fem deltagare i Billstaån, Hackås.
  • Staffan Jonsson, Bollnäs, vann delkriteriet Utstrålning.
  • Thore Härdelin valdes ut av juryn som vinnare av delkriteriet Musikalisk gestaltning.
  • Tävlingsledaren Calle Hernmarck överraskade publiken och slängde själv kläderna som ett wildcard i tävlingen. Han gjorde sin musikaliska tolkning på bockhorn.

För artonde gången utsågs Årets näck i Billstaån, Hackås.

Fem tävlande gjorde upp om titeln i en tävling som för två veckor sedan var en hårsmån från att ställas in.

Annons

För andra året i följd vann Samuel från Luleå titeln Årets näck.

Deltagarna har fria händer i valet av instrument och musik i jakten på en så trovärdig gestaltning som möjligt. Årets jury bestod av konstnären Bodil Halvarsson och folkmusikerna Ulf Andersson och Eva Persson Huck.

Men årets tävling föregicks av deltagare och domare som hoppade av alldeles inpå tävlingen.

– För två veckor sedan var jag beredd att lägga ner det här, säger Calle Hernmarck som grundat tävlingen och är tävlingsansvarig.

– Vi fick fyra återbud för några veckor sedan och plötsligt fanns det bara en deltagare på startlistan.

Då beslutade sig Thore Härdelin som var domare år 2000 att ställa upp som debutant och totalt fick tävlingsledningen ihop fyra deltagare.

– Man har ett ganska bra kontaktnät så det löste sig till slut. Kvalitativt är det bra nivå på startfältet men kvantitativt var det väl sådär, säger tävlingsledaren.

Startfältet utgjordes även av den slutliga segraren Samuel, Sven-Erik Berg, Haverö, samt Staffan Jonsson, Bollnäs.

Som ett extra wildcard kastade tävlingsledaren själv, Calle Hernmarck, kläderna och hoppade i ån för att framföra ett stycke på bockhorn.

Förutom titeln Årets näck vann Samuel även Publikens pris efter att ha blivit framröstad av åskådarna samt delkriteriet Trovärdighet. Staffan Jonsson vann delkriteriet Utstrålning och Thore Härdelin vann priset Musikalisk gestaltning.

Annons