Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han är väljaren som valdes till politiker

Bengt Arendolf från Landsom är medborgaren som halkade in på ett bananskal i kommunvalet i Berg.

– Jag är ingen politiker utan har bara en åsikt.

Nu är han plötsligt Sverigedemokraternas första namn i kommunfullmäktige.

108 kommunmedborgare röstade på Sverigedemokraterna (Sd) i årets kommunval i Berg och lyckades därmed ta ett mandat i kommunfullmäktige.

Men det har varit oklart vem som egentligen skulle få förtroendet att representera partiet.

Kommunalrådet Lena Olsson (Be) var kryssad i personvalet för SD liksom flera etablerade politiker i andra partier i Berg. Även skidhjälten Thomas Wassberg hade fått en röst för SD.

Det var förmodligen ett utslag av någon form av skämtlystnad från vissa väljare – något som Lena Olsson redan tydligt deklarerat hon tar avstånd ifrån.

Men nu vet vi att det är Bengt Arendolf, 62, från Landsom strax söder om Myrviken, som tar plats i fullmäktige.

Och han fick lottas in eftersom det fanns fyra namnlistor med kandidater till fullmäktige.

– Jag är mycket förvånad. Jag trodde inte att det fanns så många i bygden som tyckte som mig, säger han till LT.

Bengt Arendolf säger att han aldrig har varit engagerad politiskt och att han definitivt inte hade räknat med att halka in i politiken på detta sätt.

– Jag är allvarligt talat inte engagerad politiskt utan har bara min åsikt. Men när man har samtalat med människor och uttryckt sina åsikter så har väl några skrivit in mig på listan.

• Ska du sätta dig i fullmäktigebänken?

– Ja, jag tänkte ju gå dit i alla fall och se vad som händer och sker.

• Har du tänkt på vilka lokala frågor ska du driva?

– Nej, det har jag ju inte gjort, men en fråga som ligger mig väldigt nära om hjärtat är åldringsvården.

• Vad vill du påverka där?

– Jag är ju inte insatt i kommunens räkenskaper och hur det är fördelat, men jag tycker inte att det händer mycket när det kommer till åldringsvården. Här ute på landet blir det bara fler äldre och det satsas inte någonting på åldringsvården. Det tycker jag är ruskigt.

• Annars är invandrarpolitiken en paradfråga för SD. Hur står du där?

– Jo, men det är inte den enda frågan. Jag röstar på SD av två anledningar och det är åldringsvården, men det nämns inte i media. Det enda som kommer upp är att Sverigedemokraterna är stora rasister. Jag är absolut ingen rasist, men lite ordning och reda får det vara ändå.

• Ordning och reda i Berg?

– Nu pratar jag inte som politiker, men det är konstigt att vi har råd till saker och ting; en del behöver ju hjälp, men det

finns andra ställen som det dras in massa pengar på, som åldringsvården, och ger dem till andra ändamål. Den linjen är jag inte riktigt med på.

Bengt Arendolf har ännu inte helt bestämt sig om han ska satsa på politiken. Innan första fullmäktigesamlingen i november ska han ge besked.