Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han är Sockerslottets nya ägare

Här är Sockerslottets nya ägare.
Krögaren och Sir Winston-gruppens ägare Per-Åke Wahlund har köpt fastigheten.
– Det var kärlek direkt. Jag hoppas att det här kan bli Verkö slotts lillasyster, säger han till LT.

Den gamla fastigheten på Regementsgatan byggdes 1907, men har de senaste 100 åren bara haft två ägare. Sedan 1963 har huset ägts av familjen Bergström med makarna Ingmar och Mary.

För LT berättar parets son Svante Bergström om varför de nu väljer att sälja villan.

– Det har att göra med att vår pappa (Ingmar) gick bort i februari. Då blev huset för stort för mamma (Mary) att bo kvar i. Och ingen av oss andra hade möjlighet att ta över huset, tyvärr.

– Huset är unikt och vi hade gärna behållit det, men det gick inte.

Svante Bergström är uppvuxen i huset och har många minnen från barn- och ungdomstiden. Inte minst ifrån alla fester och kalas.

– Mina föräldrar var väldigt involverade i konst- och kulturlivet, och hade ett stort umgänge i staden. Så det var ofta kalas här. Jag och de andra barnen fick servera och lära oss från vilken sida man serverade vin och sådana saker. Och så tjänade vi en slant, berättar han.

På senare tid har familjen Bergström firat många jular i huset.

– Det är ett fantastiskt hus att ha kalas i, och alla ryms ju här. Jag kommer att bära med mig många fina minnen.

Den nye ägaren Per-Åke Wahlund bestämde sig för att han ville köpa huset för några veckor sedan. Han äger sedan tidigare Verkö slott, som tillhör Sir Winston-gruppen.

– Det är en fantastiskt vacker fastighet. Min plan är att skapa någonting som Östersund aldrig har haft. Att skapa något som är större än vad som har funnits här tidigare, säger han.

Verksamheten kommer att påminna om den som drivs på Verkön.

– Jag känner historia när jag kliver in i den här fastigheten, historia och själ. Precis som när jag första gången besökte Verkö slott. Och jag vill att alla länsbor och tillresta ska kunna njuta av det här huset, säger han.

Om det blir en daglig restaurangverksamhet i huset återstår att se. Innan verksamheten kan öppna återstår mycket arbete.

– Någon gång under nästa halvårsskifte räknar jag med att kunna vara i gång, säger Per-Åke Wahlund.

Intresset för Sockerslottet har varit enormt under den tiden fastigheten legat ute till försäljning för 5,5 miljoner kronor.

– Vi har haft ungefär 70 000 träffar på det här huset, normalt brukar det ligga på runt åtta till tio tusen träffar om det är ett hett objekt. De första två veckorna hade jag visningar inbokade varje dag, säger mäklaren Ulf Ringdahl.

På sluttampen var det tre potentiella köpare som var väldigt aktiva. Men spekulanter har funnits från hela landet.

– Vi har även haft kontakt med spekulanter från andra länder. Huset är unikt och det har varit jättekul att få visa upp det, säger Ulf Ringdahl.