Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han är skyldig 16 miljoner

Länets mest skuldsatta person är en man i 50-årsåldern som bor i Härjedalens kommun. Han är skyldig drygt 16 miljoner kronor enligt siffror från Kronofogden.

Nyhetsbyrån Siren har bett Kronofogden att göra en sammanställning över landets mest skuldsatta personer. De tio mest skuldsatta i Jämtlands län har skulder mellan drygt 4 miljoner kronor och drygt 16 miljoner kronor.

Av de tio mest skuldsatta personerna i länet är nio stycken män. Bara en kvinna når upp till de höga skuldnivåerna med drygt 5,6 miljoner kronor. En hög andel av de mest skuldsatta jämtlänningarna ligger i åldersspannet mellan 50 och 70 år.

Tina Häggmark arbetar som kommunikatör på Kronofogden i Umeå och hon berättar att år 2009 var ett rekordår när det gäller ansökningar om att få driva in skulder.

– Tittar man på det senaste året så vi hade 1,2 miljoner ansökningar om betalningsföreläggande. Så mycket har vi aldrig någonsin haft. Så visst märker vi att fler och fler har svårt att betala sina räkningar.

Siffrorna i statistiken över de mest skuldsatta gäller däremot inte ansökningar om betalningsföreläggande. Många av föreläggandena blir nämligen betalda innan de registreras som en skuld i Kronofogdens register.

Men de som inte klarar av att betala blir föremål för en utredning och finns några utmätningsbara tillgångar så kan de tas i beslag för att betala av skulder.

Det är enligt Tina Häggmark svårt att dra generella slutsatser kring de mest skuldsatta personerna.

– Varför just de här är högt skuldsatta vet jag inte. Men många får ju problem på grund av omständigheter som skilsmässa, arbetslöshet eller sjukdom. Många gånger saker som man inte kan påverka själv utan mer en blandning av olyckliga omständigheter som gör att man hamnar i en svår ekonomisk situation.

Även vilka skulder det handlar om skiljer sig mycket åt från fall till fall.

– Vi vet ju att en stor del av skulderna är krediter. Det kan handla om skulder till elbolag, mobiltelefoni eller olika typer av krediter genom avbetalningsköp. När vi tittar på de statliga skulderna så har vi skatteskulder som är vanligast, sedan är det underhållsstöd, studiemedelsavgifter och tv-avgifter.

Men skuldnivåerna i länet är småpotatis jämfört med de personer i landet som har de högsta skulderna registrerade hos Kronofogden. Den person som har mest skulder är en man i Östergötland. Han har under sitt 66-åriga liv lyckats samla på sig skulder som i mars i år uppgick till mer än 434 miljoner kronor. En man i Gävleborgs län har skulder på drygt 320 miljoner kronor och en i man i Stockholm är skyldig knappt 315 miljoner kronor.