Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han är pappa till Stålmannen

Ibland skrattade jag. Ibland kunde jag knappt hålla tillbaka tårarna. Fredrik Westin, med rötter i Hammarstrand, berättade om hur det är att vara pappa till Stålmannen

Annons

Hans bejublade enmansföreläsning genom landet landade i ett fullsatt IOGT-NTO i Brunflo i tisdags.

Det handlar om den forne rockgitarristen i rockbandet Corroded, musikern, numera kommunchefen och tidigare socialchefen Fredrik Westin, som i nästan två timmar höll en nästintill fullsatt IOGT-NTO-lokal i ett järngrepp.

– Livet består av ett antal "life defining moments". Klockan 16.24 den 6:e december år 2000 var ett sådant för mig.

Det var då sonen Olle föddes och inget kunde förbereda honom på vad som skulle komma.

Det skulle ta flera år innan familjen Westin skulle få veta varför sonen inte är som alla andra; varför sonen känner en sådan avsky till hårsnoddar, omöjligen kan vistas i ett rum där tv:n visar reklam eller varför han måste spotta minst tre gånger efter tandborstningen för att allt ska kännas bra.

När vården äntligen kunde fastställa Olles diagnos – Tourettes syndrom med drag av adhd och Aspergers – föll bitarna på plats.

Fredrik Westin berättar under sin föreläsning om frustrationen över att han önskar att han hade kunnat vara en bättre pappa de dagar tålamodet tar slut. Och han berättar målande, ömsom humoristiskt ömsom hjärtknipande, om hur familjen formas av en fantastisk personlighet, sonen Olle.

– Jag brukar säga att det är som att Olle är en illröd strumpa i en maskin med vittvätt. Hur mycket du än kör maskinen så kommer han fortfarande att vara röd, han kan inte förändra sig, men den andra tvätten kommer alltid att bli lite rosa och påverkas av honom.