Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han är första Lindqviststipendiaten

Den 28 september utdelas det nyinstiftade Lindqviststipendiet för första gången vid en gala på Gamla Teatern. Mottagare: basisten Lars Ericsson.

Somliga presskonferenser svänger mer än andra. Tisdagens presskonferens på länsresidenset hör definitivt till de svängigaste jag varit med om. Den började med Wiggen, fortsatte med Novelty Accordeon och avslutades sen lite lugnare med Autumn Leaves.

Landshövding Britt Bohlin är ordförande i styrelsen för Lindqvistfonden och det var i hennes vackra representationsvåning som vi undfägnades såväl musik som marsipantårta när den förste stipendiaten presenterades. Basisten Lars Ericsson får stipendiet av flera olika anledningar. För sin bredd och sitt kunnande, för sin spelglädje och sin prestigelöshet – bland annat.

– Han är en helt otrolig musikant, konstaterade Folke Lindqvist.

Folke fyllde 80 i fjol, och lagom till födelsedagen instiftades stipendiet av numera bortgångne affärsmannen Maths O Sundquist och åkeriägaren Curt Sillström. De båda lade varsin grundplåt och sen har många andra lämnat bidrag till fonden som nu förfogar över ett kapital på cirka 400.000 kronor.

Ett stipendium på 30.000 ska enligt statuterna årligen utdelas till "en ung musikant som för Lindqvist-andan vidare". Gränserna för vem som är ung kan ju vara lite flytande, men Folkes son Hasse klargjorde fondstyrelsens linje:

– Så länge man är yngre än Folke är det okej.

Lars Ericsson är anställd som basist på Estrad Norr och spelar de flesta sorters musik både i och utanför tjänsten. Rock, pop, jazz, klassiskt. Och gammeldans:

– Han spelade faktiskt med oss ett tag och det har väl aldrig svängt så mycket om Lindqvistarna som det gjorde då, sade Folke Lindqvist. Folke som alltid är full av berättelser och roliga anekdoter berättade också att på affischen om de första spelningarna där Lars var med stod det "Bröderna Lindqvist med chaufför".

Las själv skrattade gott åt minnet och förklarade sig vara både skakad och röd och glad över att ha utsetts till världens förste Lindqvist-stipendiat. På den obligatoriska frågan om vad han ska göra med stipendiepengarna svarade han:

– Vi har nyss köpt ett hus så det finns alltid någonstans att stoppa pengarna. Men jag tror att de får gå till pojkrum åt mig. Tänkte inreda ett förråd på 18 kvadrat med min skivsamling bland annat.

Lördagen den 28 september får Lars motta stipendiet vid en musikfest på Gamla Teatern. Många av de lokala musiker som han spelat med genom åren kommer att vara med. Micke Mojo, Michael Klemmé och Suzanne Michelle är några exempel. Folke Lindqvist och Åsgård Big Band medverkar förstås och dessutom en gästartist utifrån: Bengan Jansson.