Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han är den 24:e pristagaren

Blomsterkvastar, glada skratt och musik – ett nästintill fullsatt föreningshus i Hackås hedrade LT:s 24:e kulturpristagare, Anders Hedén.

En gång i världen stod han på en lastpall vid OK-macken i Älvdalen och sjöng visor med sin bror. Den ende åhöraren var en mopedist som stod och varvade sitt fordon för fulla muggar.

På torsdagskvällen var alla spotlights på Anders Hedén, den här gången i ett fullt föreningshus i Hackås, och denna gång med en bra mycket mer uppmärksam och intresserad publik.

– Det här känns lyxigt och fantastiskt kul, säger han och skrattar.

LT delade ut tidningens 24:e kulturpris och det är uppenbart att såväl Anders som hans fru Maud är två mycket populära kulturpersonligheter. Berömmen ströddes som klarröda rosor inne i föreningshuset under kvällen.

– Anders är en sann kulturarbetare och det är en ynnest att få vara här och spela med honom, säger musikerkollegan, Tina Didriksson.

LT:s kultur- och nöjesredaktör, Sara Strömberg, och chefredaktören Lennart Mattsson, öppnade kvällen med att plocka fram en stor blomsterbukett och en ännu större check framme på scenen.

Och så här lyder motiveringen till kulturpriset:

"Mångsidig, hängiven, uthållig. Anders Hedén har fått hundratals körsångare att blomma ut genom "Sång för alla". Som musiker och sångare har han under drygt 35 år lyft fram och bevarat svenska visskatter av bland andra Evert Taube och Allan Edwall. Även på teaterscenen har han lyckats beröra sin publik. Anders Hedén spelar Charles Dickens lika passionerat som han gestaltar Jämtpudeln. En kulturarbetare i ordets rätta bemärkelse och en sann folkbildare får Länstidningens kulturpris 2013".

Sara Strömberg höll också en avslappnad intervju på scenen där Anders Hedén bland annat avslöjade flera saker vi inte visste om honom.

Några exempel:

# "Jag har åkt fast för saktkörning". (Anders har faktiskt stoppats av polisen för att ha kört alldeles för sakta).

# "Jag har spelat i världens största balalajkaorkester". Det stod 327 balalajkaspelare i Berwaldhallen på 1980-talet. En av dem var Anders. Enligt uppgift var det bara 315 balalajkaspelare på Lenins begravning.

# Han har gjort arkeologiska utgrävningar på Närkeslätten.

Bosse Kronlund, Lars Gustafsson, Torgny Karlsson och Tina Didriksson var ett vältajmat kompgäng bakom kvällens huvudperson på scenen under kvällen och självklart fick publiken vara med på allsång – annat vore ju otänkbart för en körsångsfantast.