Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hampus mötte döden i jaktskogen

Treåriga finnstövaren Hampus dödades av varg på lördagsförmiddagen under harjakt.

– Halva hunden var uppäten och det var bitmärken överallt, säger Hampus ägare, Janne Elofsson från Edsbyn.

Janne Elofsson släppte finnstövaren Renholmens Hampus tidigt på lördagsmorgonen i skogen runt Trollberget vid Fåssjödal, någon mil öster om Ytterhogdal.

– Hunden gjorde några vändor upp mot berget. Tredje gången såg vi på pejlutrustningen att han vände tillbaka i sina egna spår och det brukar han inte göra. En hund som söker går inte tillbaka dit där han redan varit, säger Janne Elofsson

– Sedan blev det som ett garnnystan av det röda strecket som markerar på skärmen var hunden är någonstans.

Han blev fundersam och lite oroligt över vad som var på gång men berättar att samma sak hade hänt bara någon vecka tidigare. Då ståndskällde Hampus på en hare som gömt sig under en sten. Hans systerson som också var med på jakten skickades fram för att reda på vart Hampus tagit vägen.

– Då hittade han hunden och ringde och talade om vad som hänt, säger Janne Elofsson.

Han tog kontakt med länsstyrelsens besiktningsmän som kom för att besiktiga hunden. Lars Liljemark och Bengt Erik Göransson kom till platsen och enligt Lars Liljemark är det ingen tvekan om att det var minst en varg som dödade hunden Hampus:

– Hunden var delvis uppäten och det är typiskt för varg att äta upp sitt byte. Det fanns bett på hals, nacke och på flera andra ställen och det går att se att det var varg genom att mäta avståndet mellan tänderna, säger han.

Janne Elofsson arrenderar mark i Fåssjödal av SCA för att jaga hare på. Han har egen jaktmark utanför Edsbyn men säger att han hellre jagar i Härjedalen eftersom det finns ett vargrevir på hans jaktmarksområde.

– Jag har jagat med farsan sen jag var liten, bra tre år gammal. Nu är jag femtiotre. Det här med vargen har förstört allt jaktglädje. Man kan inte släppa ut jakthundar i skogen för att de ska bli vargmat. Om det fortsätter som det är nu tror jag att fler kommer att råka illa ut, säger han.

Tror du att du kommer att skaffa en ny jakthund?

– Just nu vet jag inte. Det här känns ju inte roligt men samtidigt kan man inte bara ge upp det man gjort i femtio år. Vad skulle man göra då? säger han.