Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hämndporr och hästlasagne nya ord 2013

Hästlasagne, hämndporr och utsmarta är några av orden på nyordslistan för 2013.

Annons

– Anledningen till att vi behöver nya ord är att vi behöver prata om nya fenomen och har vi inte ord för dem så kan vi inte prata om nya saker helt enkelt, säger Per-Anders Jande, nyordsansvarig på Språkrådet.
Med hjälp av tips från allmänheten och Språkrådets "nyordsjägare" väljer rådet årligen ut ett antal ord som har med nyhetshändelser att göra och som säger något om språkliga och samhälleliga trender.
– Tipsen sammanställs och grovsorteras, och bland de ord som sedan finns kvar väljer vi ut några som vi tycker är speciellt intressanta.
Listan består i år av totalt 40 ord.

– Selfie, twerka och hästlasagne, och de ord som är kopplade till väldigt uppmärksammade nyhetshändelser är förstås sådana som har använts väldigt mycket medan andra kanske har använts mindre.
TT: Vad tror du att vi kommer att se mer av på listan framöver?
– Vi kommer fortsätta att välja orden på ungefär samma sätt. Ord kopplade till nyhetshändelser kommer att vara vanliga och jag antar att internetsamhället kommer att fortsätta att ge avtryck i ordförrådet, säger Per-Anders Jande.

Fakta: Nyordslistan 2013
Årets nyord: 5:2-diet, betalskugga, bjudkaffe, brexit, budgetstup, carpa, dygnis, e-cigarett, embrejsa, enveckasförsvar, e-sport, funktionell dumhet, fäbodifiering, global hektar, gubbploga, hikikomori, hypa, hämndporr, hästlasagne, kjolprotest, klicktivism, köttskatt, linjär tv, läxrut, löpsedelsteater, mobilmissbruk, nagelprotest, nätvandra, otrohetskontroll, rutkod, satsig, selfie, sextremism, smartplåster, snippgympa, spökgarn, torggängare, tvåhandsbeslut, twerka, utsmarta.
Källa: Språkrådet (TT)