Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hammerdals hembygdsförening

Hammerdals hembygdsförening firade Jämtlands läns 200 års jubileum den 25 juli 2010 med servering och ett mycket intressant föredrag.

Erik A. Egervärn berättade om händelserna bakom tillkomsten av Jämtlands län år 1810. Riksdagsmannen Anders Nilsson i Stugun lämnade in ett memorial i februari där han föreslog att Jämtland och Härjedalen borde bli ett eget län. Det var stora skillnader i förutsättningarna i Norrlands inland jämfört med kustbygderna och för att inlandet skulle utvecklas behövdes en länsadministration närmare verkligheten. I dag härskar en motsatt teori – att utveckling skall ske genom sammanslagningar och storregioner – Egervärn sa sig tro mer på 1810 års teori. Anders Nilssons förslag fick en snabb handläggning och redan i maj 1810 beslutade Kunglig Majestät att Jämtland och Härjedalen skulle bli eget län. Bakom denna snabba process anar man kraftfulla aktörer – kanske framförallt den jämtlandsbördige Georg Adlersparre (från Hovermo) som var statsråd och således satt i regeringen – han hade dessutom goda kontakter med hovet/Karl XIII. Egervärn pekade även på en möjlig dold agenda nämligen tidiga planer på ett samgående med Norge (unionen bildades 1814) vilket också skulle underlättas om det fanns en infrastruktur i västra delarna av Sverige med relativ närhet till ett av Norges kraftfulla befolkningscentra – Trondheimsområdet. Möjligen fanns det ett samverkande behov mellan ett lokalt jämtländskt intresse och nationella utrikespolitiska intressen, - det skulle också förklara den exceptionellt snabba handläggningen. Någon månad efter regeringsbeslutet om länet väljer riksdagen (i Örebro) den franske marskalken Jean Baptiste Bernadotte till ny svensk kronprins – också ett led i omsvängningen av svensk utrikespolitik. Åren kring 1809 – 1810 var utan tvekan mycket dramatiska och betydelsefulla i svensk historia.

De många frågorna efteråt vittnar om intresset och möjligen att de flesta inte kände till omsändigheterna kring länsbildningen. Det var dessutom mycket intressant höra att Hammerdal vid den här tiden var störst vad gäller både folk och fä och dessutom odlad mark av socknarna i Jämtland.