Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hammerdals dricksvatten i farozonen: "Koka vattnet"

Naturens krafter har slagit till och Hammerdal har nästan blivit ett katastrofområde. Sjön svämmar över alla bräddar. Vattnet hotar vattenförsörjningen i hela området och påverkar det mesta utöver det; boende, industrin, idrottsföreningen, alla har stora problem av olika art. Runt Hammerdalssjöns stränder har alla stora problem.

Hammerdals dricksvatten i farozonen: ”Koka vattnet”

Hammerdalssjön är den enda oreglerade sjön inom kommunen. Människan kan inte styra eller påverka dess vattenflöde.

För ögonblicket verkar det vara lugnt. Richard Persson som är AVA-chef vid Strömsunds kommun berättar att vattennivån varit oförändrad sedan i natt.

– Vi mäter varje timme och hoppas att nivån ska hålla sig oför ändrad och helst börja sjunka. Men faran är inte avblåst. Vi har fortsatt hög beredskap och bevakar utvecklingen.

Kommunen har förstärkt vägen ut till vattenverket och även fraktat dit båtar och flottar för att kunna ta sig över om vägen försvinner.

I nuläget betraktas vattenverket säkrat, men om sjön börjar stiga igen så gäller det att snabbt få dit mera sandsäckar. Räddningstjänsten och Hemvärnet står beredda att rycka in med kort varsel. Vård- och socialförvaltningen utformar strategi för att säkerställa att vårdtagare nås av hemtjänstpersonal.

Richard Persson uppmanar innevånarna i Hammerdal att fortsätta koka sitt vatten.

– Och städa undan allt materiel som riskerar att flyta med.