Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hammarstrands vatten förorenat efter sabotage

De Hammarstrandsbor som får sitt vatten från den kommunala vattenreservoaren i Kullsta drack vatten från Bispgården i går kväll och under natten mot i dag.

Annons

Detta sedan reservoaren under natten mot torsdagen utsatts för inbrott och sabotage.

Efter att ha tagit sig ner i det utrymme som innehåller vattenreservoaren i Kullsta har förövaren eller förövarna roat sig med att tömma en tvåkilos pulverbrandsläckare rakt ner i reservoarens vattenspegel.

Tilltaget upptäcktes vid en rutinkontroll på torsdagsmiddagen.

Kommunen larmades och kommunen slog genast till alla larmfunktioner för att få allmänheten att inte dricka vattnet förrän det analyserats och åter befunnits friskt.

Vattenprov togs vid 13-tiden och fördes i ilfart till Östersund för analys.

Eftersom provet kräver en biologisk odling tar det nästan ett dygn, det vill säga fram till 14-tiden i dag, fredag, innan det går att blåsa faran över.

Kommunen lät under hela torsdagseftermiddagen transportera vatten från Bispgården och ställde upp tankar på Centrumtorget till förfogande för Hammarstrands innevånare.

Det kördes särskilda transporter till Hammarstrands äldreboenden, Björkhammar och Strandliden.

Inbrottet och tilltaget med brandsläckaren påkallade en sammandragning av en krisgrupp i kommunen under ledning av tillförordnade kommundirektören Bo Svenningsson och kommunalrådet Terese Bengard.

Vid mötet framkom att man påträffat substans som flöt på vattnet och som av allt att döma kommit från den tömda brandsläckaren.

– Vi vet inte huruvida pulvret är giftigt, men vi tar inga risker, och vi vet ju inte om förövarna gjort något mer, säger Svenningson.

Händelsen skapade under torsdagseftermiddagen resonemang om säkerheten kring en stor och viktig vattenreservoar.

– Vi kanske måste tänka oss att bygga in reservoaren mera kraftigt än vad som är fallet i dag. Dyrt, men kanske nödvändigt.

– Den här händelsen lär oss att kanske låsa om oss mera noggrant än vi gör i dag. Tänk om den som gjorde det här hade förstånd att inse vad han ställde till med.

Att inbrottet hade ägt rum natten mot i går är klart.

Detta eftersom en rutinkontroll även på onsdagseftermiddagen visade att allt var frid och fröjd med anläggningen.