Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Halvsanna Saila

Annons

Det brukar sägas att krigets första offer är sanningen. Undrar bara om inte detta gäller även i valstridernas tid. På ltz den 16 augusti http://www.ltz.se/opinion/debatt/dyra-vansterloften kör Saila Quicklund, moderat riksdagsledamot, med en hel del halvsanningar. Som riksdagsledamot kan hon inte ursäkta sig med att hon inte visste bättre, hon borde veta. Upprepade halvsanningar tenderar att bli lögner eftersom de skapar en bild av att vara hela sanningen. Hon angriper V: s, MP: s och FI: s krav på förkortat arbetstid med osanna argument.

Enligt hennes grundläggande resonemang skulle en föräldraledig pappa som själv lagar barnmaten istället för att köpa färdiglagad mat i butik vara en motsvarande samhällsfara. Han minskar vår gemensamma välfärdsmätare, BNP, samtidigt som han utför ett oavlönat arbete. D.v.s. han betalar ingen skatt och skulle enligt Sailas och moderaternas resonemang hota underlaget för både biståndspolitiken, vården, omsorgen, skolan m.m. Även barnledigheten är för övrigt en form av arbetstidsförkortning som de borgerliga har stretat emot.

Hennes hänvisning till skattebortfallet vid arbetstidsförkortning tar inte hänsyn till att bortfallna arbetsinsatser kommer att utföras av nuvarande arbetslösa. D.v.s. deras ersättning kommer inte att belasta våra gemensamma resurser längre samtidigt som de börja betala skatt. Arbetstidsförkortningen är dessutom en bättre metod än RUT för att få livspusslet att gå ihop för de lågavlönade.

Valet är medborgarnas men de måste kunna lita på att vi politiker berättar hela sanningen.

Kick Leijnse (V), Östersund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel