Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Halvhjärtat utan trovärdighet

/

Solisten
Bio Regina

Genre: Drama

Premiär: 11 december 2009

I rollerna: Jamie Foxx, Robert Downey Jr., Catherine Keener med flera

Regi: Joe Wright

Speltid: 1 tim 56 min

Censur: 11 år

Annons

Betyg: 3 Ett stycke cynisk journalist. En schizofren cellovirtuos som lever på gatan. Deras vägar korsas och båda, men i synnerhet den cyniske journalisten, skakas i grunden.

Regissören till bland annat ”Försoning”, Joe Wright, är tillbaka med ett drama som framför allt utspelar sig i en av huvudkaraktärernas, journalistens, huvud.

Steve Lopez är en verklig person, och ”Solisten” bygger på en sann berättelse. I en rad krönikor i Los Angeles Times har historien om Lopez vänskap med det musikaliska geniet Nathaniel Anthony Ayers i fattigaste utkanterna av änglarnas stad publicerats, vilket nu har resulterat i filmatiseringen med hedervärda Jamie Foxx i rollen som Ayers.

Lopez börjar med att utnyttja Ayers till att få en story, något att skriva om. Inget ovanligt i journalistbranschen; sug ut dem så gott det går, skriv din story, och lämna dem sedan, snabbt och brutalt.

Det sistnämnda visar sig dock inte vara så lätt som Lopez först vill inbilla sig. Här, i det etiska dilemmat som uppstår när journalisten Lopez blir människan Lopez och när storyn Nathaniel förvandlas till den verklige, psykiskt sjuke Nathaniel, finns filmens kärna.

Och det är också här Downey Jr. har som mest att bevisa. Något som, tråkigt nog, sker halvhjärtat.

Det tycks mig som om Downey Jr. som Lopez är för upptagen med åtagandet att gestalta en råbarkad, frånskild och bitvis bitter reporter för att låta oss få ta del av den förtvivlan som rimligen måste bulta hårt innanför de där bekymrat hopdragna ögonbrynen.

Mer läsning

Annons