Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Halvera utsläppen

Annons

När även Svenska Kyrkans biskopar nu känner sig tvungna att skriva ett biskopsbrev om klimatförändringen, då förstår man att något inte står rätt till.

Ärkebiskop Anders Weyryd skräder inte orden. Han säger att vi de närmaste åren sannolikt har mänsklighetens sista möjlighet att hejda de värsta klimatförändringarna.

Vårens FN-rapporter och nya forskarrön talar för att han har rätt. Avsmältningen av Antarktis går mycket snabbare än väntat och den går inte längre att hejda, visar två forskarrapporter som släpptes i veckan. Havsnivån beräknas stiga med 1,2 meter, vilket skulle ödelägga stora delar av världens låglänta områden. Och trots försöken att minska utsläppen av växthusgaser har de ökat snabbare mellan år 2000 och 2010 än under något av de tre föregående decennierna. Medeltemperaturen på jorden kommer vid slutet av seklet att vara mellan tre och fem grader högre än 1850 om ingen drastisk förändring sker, enligt FN:s klimatpanel. Hundratals miljoner människor kommer att drabbas av översvämningar om medeltemperaturen tillåts stiga med fyra grader. Fortfarande är det dock möjligt att begränsa uppvärmningen till två grader vid seklets slut, enligt FN-rapporten, men då är det bråttom och krävs drastiska åtgärder.

Biskoparna uppmanar alla delar av samhället att bidra till en skyndsam klimatomställning och efterlyser ett politiskt ledarskap i klimatfrågan, både i Sverige och internationellt. Vi har försökt bidra med ett litet strå till stacken genom att lägga en motion till Klimatriksdagen i Norrköping 6-8 juni. Vi motionerar om och uppmanar landets kommuner och landsting att anta en omställningsplan med målet att halvera utsläppen inom den egna kommunen eller landstinget till år 2020. Du kan också vara med och sätta tryck på politikerna inför valrörelsen genom att delta och diskutera lösningar på den klimatkatastrof vi alla står inför om vi inte lyckas få politiken att ta krafttag. Vill du få inspiration och möta andra oroliga medborgare, slut upp i Norrköping så gör vi – som biskoparna – ett kraftfullt gemensamt avstamp i kampen för en hållbar värld.

Pontus Björkman, engagerad i Latinamerikagrupperna

Torbjörn Vennström, engagerad i Klimataktion

Rikard Rehnbergh, engagerad i GlobalRättvisa.Nu

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel