Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Halva taket slets av hans maskinhall

Det dånade och lät. Det gnisslade och brakade.

Dagen efter stormen hittade Nils-Erik Bergqvist 600 kvadratmeter plåttak spridd över gården i Månsta.

När stormen Hilde slet i gårdstaken för ett par veckor sedan var det bara några små plåtbitar som revs loss av Nils-Erik Bergqvists ladugårdstak. Stormen Dagmar rådde inte heller på plåten julen 2011.

Men Ivar gjorde processen kort med maskinhallens 600 kvadratmeter plåt. Hela sidan ner mot vägen slets loss och landade lite överallt kring höjden i Månsta.

– Titta här. Plåten har virat sig kring björken, säger Nils-Erik Bergqvist och pekar på andra sidan vägen, ungefär 70 meter från maskinhallen.

– De gör riktiga skittak nuförtiden. Nyplåten är ju ingenting. De gjorde bättre tak förr, fortsätter han och sparkar på en plåtbit på den frostbitna och snöfria marken.

Annat är det inne på höskullen. Visserligen har Ivar gjort ett hål i några kvadratmeter tak, men den betydligt tjockare och äldre plåten har pallat trycket.

Elkabeln mellan ladugården och maskinhallen flög också all världens väg, men familjen Bergqvist klarade sig från att bli strömlösa i övrigt.

– Vi har köpt in ett elverk som ska kunna driva åtta gårdar i byn, men vi behövde inte använda det.

Och han verkar ovanligt lugn trots kaoset kring gården.

– Det går inte att gräva ner sig. Det är ju bara materiellt. Det finns de som har det värre. Kolla så får du se när du åker härifrån.

Långt bort i Fåkerskogen smäller det till.

– De spränger vindfällen, konstaterar Nils-Erik och noterar samtidigt han har löst gåtan med en förflugen plåtbit hos grannen Torsten.

– Bengt Hallqvists tak har blåst av. Det ligger plåt hos Torsten och han undrar var den kommer ifrån. Den kommer från Bengt förstår jag nu.

Vad gör du nu?

– Ja, jag får inte göra något åt skadorna för försäkringsbolaget förrän de har varit här och tagit kort. Jag får väl gå och plocka lite isolering och kvistar i väntan på att de kommer.

Nils-Erik Bergqvist har rätt när han säger att han inte är ensam om stora materiella skador. På Hallquists gård i Fåker har delar av ladugårdstaket rasat in och vid Näs kyrka har träd knäckts som tändstickor.

Norrut, längs E45 mot Brunflo och i höjd med Stensjö, har uppröjarna inte hunnit med inne i skogen där tallar dignar över elledningarna.

Och i Brunflo var tjejen på Shellmacken bekymrad:

– Ett släp har blåst ner på spåret, men vi får inte röra det för Banverket.

Under fredagseftermiddagen var släpet bortforslat.