Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hälsoproblem vanligare hos barn som bor växelvis hos föräldrarna

Barn som bor växelvis hos sina föräldrar är sjukare än andra barn.

Det visar en doktorsavhandling från Mittuniversitetet.

Huvudvärk, ont i magen eller svårt att sova samt ett lägre välbefinnande. Barn i åldern 11 till 15 år som bor växelvis hos sina föräldrar har oftare någon form av hälsoproblem än andra barn.

– För att förklara skillnaderna i utfallet mellan de olika familjekonstellationerna krävs det mer forskning, den här studien förklarar inte eventuella orsakssamband, säger Åsa Carlsund, doktorand vid Avdelningen för omvårdnad, i ett pressmeddelande från Mittuniversitetet.

Åsa har skrivit doktorsavhandlingen " Childrens Mental Health - with focus on family arrangements", vars syfte har varit att studera barns mentala hälsa med fokus på familjekonstellationer, i första hand familjer som lever i växelvis boende, det vill säga när barnen bor varannan vecka hos sina föräldrar.

Bland annat visar resultaten att kommunikationen mellan förälder och barn i ett växelvis boende inte skiljer sig i någon större utsträckning i jämtfört med sammanboende föräldrar.

Däremot visade avhandlingen att 15-åringar som bor växelvis hos sina föräldrar har en något förhöjd risk för att röka och har varit berusad i större utsträckning än 15-åringar som har sammanboende föräldrar.