Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hälsofaror med vindkraft

Det talas alldeles för lite om vindkraftsverkens påverkan på människors hälsa. Rovfåglar, fladdermöss och natur diskuteras mycket men väldigt sällan kommer hälsopåverkan på människa fram i debatten.

På nära håll, i vårt arbete inom vården, har vi nu fått erfarenhet av hur mycket man kan påverkas. Det är inte hörbart buller som är problemet utan det lågfrekventa infraljudet. Det hörs inte utan känns. Det går inte att stänga ute. Snarare märks det mer inomhus eftersom huset fungerar som resonanslåda. Det finns en del forskning kring detta i såväl Sverige som i andra länder, t.ex Tyskland, men tyvärr i allt för liten omfattning ännu.

I Läkartidningen nr 32-33/2013 finns en artikel av Öron-Näsa-Halsspecialisterna Håkan Enbom och Malcus Enbom och där kan man bland annat läsa följande:

Infraljud påverkar innerörats hårceller som i sin tur påverkar centrala nervsystemet. Centra i hjärnstammen kan aktiveras och framkalla en neurogen sensitisering (ökad känslighet för nervstimuli), vilket kan leda till migränsymtom, yrsel och tinnitus. Det pulserande ljudtrycket från vindkraftverk framkallar en aktivering av autonoma nervsystemet med ökad utsöndring av adrenalin med åtföljande stresspåslag. Det kan öka risken för högt blodtryck, hjärtinfarkt, depressioner, minnesproblem och koncentrationssvårigheter.

Allt fler fall om negativa effekter har kommit till vår kännedom.

Blotta misstanken att infraljud kan ge så långtgående och allvarliga effekter på människors hälsa tycker vi borde räcka för att bordlägga alla nu planerade vindkraftsutbyggnader i närheten av bebyggelse, till dess att mer forskningsresultat om infraljudets hälsoeffekter finns och nya riktlinjer med anledning av dessa är framtagna. Hittills har man bara ägnat sig åt buller (hörbart) från vindkraftverk, med det utgör inga problem.

Infraljud påverkar innerörats hårceller som i sin tur påverkar centrala nervsystemet. Centra i hjärnstammen kan aktiveras och framkalla en neurogen sensitisering (ökad känslighet för nervstimuli), vilket kan leda till migränsymtom, yrsel och tinnitus. Det pulserande ljudtrycket från vindkraftverk framkallar en aktivering av autonoma nervsystemet med ökad utsöndring av adrenalin med åtföljande stresspåslag.

Susanne Karling, Eje Åhlander

Distriktsläkare, Kälarne

Håller du med? Vill du skriva en insändare eller debattartikel i ämnet så klicka här och skicka in direkt till oss på LT! Glöm inte att referera till vilket ämne det är du har åsikter om.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel