Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Hälsocentralerna SKA skriva läkarintyg"

Att skriva läkarintyg ska primärvården i landstinget göra, så är det bara.

Orden kommer från Olof Englund, läkare och medicinsk samordnare i primärvården i länet som anser att sättet som läkarintygen hanteras på i dag är för byråkratiska.

I torsdags berätta Länstidningen om Vilhelm Nordén som inte kunde få ett läkarintyg utskrivet från hälsocentralen i Krokom. I och med det kan Vilhelm heller inte ansöka om färdtjänst eftersom Länstrafiken kräver ett intyg.

Anledningen till att hälsocentralen sa nej till att ordna ett läkarintyg till Vilhelm har att göra med en prioriteringslista. En lista som bland andra Olof Englund, läkare och medicinsk samordnare i primärvården i länet, utarbetade inför stafettläkarstoppet.

– För det första, att skriva läkarintyg ingår i primärvårdens uppdrag. Även om läkarintyg finns med som en låg prioritering så är det fortfarande primärvården som ska göra det, säger han.

Olof menar att om primärvården inte hinner med att skriva ut läkarintyg ja då måste cheferna ordna så att de får tid, alltså sätta in fler resurser. Personalen kan inte bara bortse från att inte skriva läkarintyg.

Samtidigt riktar Olof kritik mot hur sättet att skriva läkarintyg hanteras, då främst när det gäller rätten till färdtjänst.

– Varför är man tvungen att ha ett intyg? Om Vilhelm till exempel har hemtjänst, har journal på hälsocentralen eller liknande, varför kan man då inte ta ett samtal med någon som vet vem han är som kan intyga att han behöver färdtjänst?

Men den här prioriteringslistan då, hur länge kommer den att vara?

– Den kan vara evig. Men grejen är det att oavsett så ska allt på den här listan göras, det är inget som man kan bortse från.

Länstidningen har sökt primärvårdschefen Olle Christmansson utan resultat.