Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hälsocentral missade prostatacancer

Socialstyrelsen har hittat brister i vården på en hälsocentral i Härjedalens kommun.

Hälsocentralen missade att en man hade tecken på att ha prostatacancer.

En man i 50-årsåldern besökte hälsocentralen då han hade besvär att kissa. En läkare undersökte mannen och prover togs. Proverna visade ett förhöjt värde som kan vara tecken på prostatacancer. Men undersökningsresultatet följdes inte upp förrän ett och ett halvt år senare när mannen gjorde ett nytt läkarbesök. Mannens problem utreddes då vidare och han fick behandling för prostatacancer.

Socialstyrelsen konstaterar efter en granskning att det inte gått att få fram med säkerhet vad som är orsaken till att det inte gjordes någon uppföljning av mannens hälsa direkt. Det går inte heller av avgöra hur fördröjningen påverkat sjukdomsförloppet, skriver Socialstyrelsen.

Hälsocentralens egen utredning visar på ett antal brister och det har även tagits fram förslag till åtgärder för detta.

Några av åtgärderna är utbildning av personal, genomgång hur patienter med liknande symptom ska följas upp samt att ett särkskilt dokument har tagits fram för hur hanteringen av sådana prover ska göras.

Den aktuella läkaren har också fått en genomgång av vikten av korrekt dokumentation.