Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hälsocentral missade att ung kvinna hade blodproppar

En kvinna besökte en hälsocentral för andningsproblem. Hon fick medicin mot förkylningsastma. Kvinnan försämrades och på sjukhuset upptäcktes att hon hade blodproppar i båda lungorna.

Dagen efter kvinnan besökt hälsocentralen, i Östersunds kommun, och fått läkemedel mot förkylningsastma blev hon ännu sämre. Hon uppsökte sjukhuset.

Där konstaterades att kvinnan hade fler blodproppar båda lungorna, troligtvis orsakad av p-plåster. Nu går kvinnan på regelbundna kontroller och kommer att behöva använda blodförtunnande medel en tid.

Händelsen anmäldes till Socialstyrelsen, som nu fattat beslut om åtgärder för att undvika att händelsen upprepas.

En analys av det som inträffat visar att bristande rutiner och bristande kommunikation mellan läkare och patient varit de bakomliggande orsakerna till det som hänt. Det fanns en skillnad mellan patientens bild hur det varit innan besöket och hur läkaren uppfatta förloppet, enligt journalanteckning, står det i Socialstyrelsens beslut.

När detta hände var det inte rutin att uppdatera läkemedelslistan. På listan stod inte att kvinnan tog p-plåster och läkaren frågade inte efter om läkemedelslistan stämde med verkligheten.

På grund av det som hänt ska verksamhetschefen se till att säkerställa rutiner och riktlinjer för diagnostik, bland annat. Detta ska redovisas för socialstyrelsen senast första december i år.