Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Håller Reinfeldts nya taktik ända till valet?

Fredrik Reinfeldt verkar trött. Och det är väl inte så konstigt. Efter en lång vår av valkampanjande, ett katastrofalt EU-valsresultat och sjunkande opinionssiffror skulle nog de flesta partiledare vara lite ur gängorna.

Reinfeldt och resten av Alliansen har hittills under valrörelsen pratat om stabilitet, förmåga att kontrollera finanserna och vad de gjort hittills. Men nu har det visat sig att den regeringsdugligheten inte räcker hela vägen. Folket kräver konkreta förslag, inte bara prat om extra pengar i plånboken. Det är därför inte konstigt att Alliansen nu lägger sitt förslag om "Sverigebygget". De lovar 100 000 nya bostäder och utbyggnad av stambanorna, reformer till en kostnad av 400 miljarder kronor.

Under en presskonferens i Almedalen i går fortsatte Reinfeldt med att lova 20 000 studentbostäder utöver "Sverigebygget". Precis som att 400 miljarders-satsningen i grunden kan vara en bra idé är det inget fel på fler studentbostäder. Tvärtom är det på tiden. Men satsningarna har också gemensamt att finansieringen är lite oklar.

Reinfeldt och Alliansen verkar helt ha släppt tanken om "finansiering krona-för-krona" och insett att de inte längre kan spela på sitt starka kort, det vill säga den ekonomiska dugligheten. Det kan tyckas ironiskt att Moderaterna, efter att i alla år ha klagat på att "vänstern bara vill ge allt åt alla utan att kunna finansiera", plötsligt själva börjar presentera luddigt finansierade miljardsatsningar. Men det som blir riktigt intressant att se är om de kommer att lyckas med sin nya taktik.

Om Reinfeldt lyckas övertyga folket om att han både kan ge det folket vill ha och vara en stabil företrädare för Sverige kan det bli svettigt för oppositionen. Men ska vi vara ärliga verkar det som om fler än bara oppositionen avfärdar de nya förslagen som valfläsk. Särskilt nu när finansminister Anders Borg, som trots allt har ett stort förtroende hos folket, varit i princip osynlig under hela Almedalsveckan. Ett troligare scenario än att den nya taktiken håller ändå fram till valet är att den blir genomskådad. Det är också ett scenario som går att leva med.