Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hållans kyrkogård tar bort anonyma gravar

Det fattas gravrättsägare för nästan 40 gravar på Hållans kyrkogård i Funäsdalen. Om inte anhöriga hör av sig utslocknar gravrätten och då försvinner gravstenarna till hösten.

Josefine Granding Larsson var på semester i Funäsdalen och besökte Hållans kyrkogård för att lägga blommor på sina släktingars gravar. På grinden till kyrkogården satt en skylt som fick henne att reagera.

– Det stod att 38 gravar kommer att förlora sina gravstenar efter sommaren om inte anhöriga hör av sig. För mig låter det helt orimligt, säger hon.

På en av gravarna, som restes 1943, finns i dag en sten som berättar att det vilar en okänd norsk flykting i graven.

– Det känns som ett hån, för hur ska en okänd mans anhöriga ha möjlighet att säga till, undrar Josefine Granding Larsson.

Ann Mari Fundin, kanslist på Tännes-Ljusnedals församling, berättar att det saknas gravrättsägare på både Hållans kyrkogård, Tännäs kyrkogård och Gamla kyrkogården i Ljusnedal. Efter ett arbete på nästan åtta år har de nu uppdaterat alla gravböcker i området och om en gravplats inte har en gravrättsägare - då återgår gravplatsen till församlingen.

– Begravningsverksamheten kan inte sköta om en grav där det inte finns någon ägare. Kyrkogården är så gammal att vi inte upprätthåller fler gravplatser här, därför är det ganska värdefullt för de som uppger gravrättsägare, säger hon.

Det har nu gått mer än två år sedan skyltarna sattes upp och om det inte kommer någon anmälan om gravrätt under sommaren, utslocknar gravrätten och gravstenarna tas bort till hösten. Då påbörjas en kulturinvetering av gravplatserna, för att se om den har historiskt värde i form av någon särskild händelse eller en ovanlig sten.

– Jag har svårt att se att graven med den norska flyktingen tas bort, för den har ett historiskt värde, säger Ann Mari Fundin.

– Jag tycker det är konstigt att man värderar och raderar ut människors liv på det sättet, säger Josefine Granding Larsson.

Till och med 1993 gällde gravrättstiden i 50 år, därefter ändrades den till 25. På de anonyma gravarna gäller den tid som gällde då de blev gravsatta.

– Det är många gravar som klarats upp men vi hoppas på att fler anhöriga hör av sig, säger Ann Mari Fundin.