Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hallå där Ulrika Bodén ...

som spelar på Gamla Tingshuset tillsammans med sitt band på onsdag kväll.

Du är aktuell med nya skivan "Kärlekssånger - folk love songs". Berätta om den!

– Det är en skiva som jag har velat göra länge. Samtidigt har jag varit lite kluven. Kärleken inom folkmusiken är ofta bara vacker, fin och vemodig och jag har känt att den är så mycket mer också, till exempel arg och glad. Därför har projektet tagit flera år. Jag har ägnat mycket tid åt att ta fram låtar, suttit och letat på Svenskt visarkiv i Stockholm. Oftast finns det inga upphovsmän till gammal folkmusik så det är fritt fram att ta materialet och göra lite som man vill med det. Det är väldigt inspirerande och man riskerar inte att trampa någon på tårna heller.

#Hur har du tänkt textmässigt?

– Männen är ju väldigt raska och dugliga medan kvinnorna är väna och späda i den gamla folkmusiken. De begreppen kan man vända på litegrann tycker jag. Annars tycker jag om det ålderdomliga språket, det är väldigt vackert.

#Efter årsskiftet släpps skivan även i Tyskland och Storbritannien. Hur står sig svensk folkmusik där?

– Alldeles förträffligt. Speciellt tyskarna är fascinerade av det nordiska. De har full koll på svensk folkmusik och äger också ofta många skivor i genren. Flera svenska musiker turnerar där regelbundet.

#Men tyskarna kan ju inte förstå vad du sjunger om?

– Nej, det gör de ju inte, men egentligen tycker jag inte att det är något konstigt med det. Det är bara att gå till själv, visst kan man uppskatta musik på ett främmande språk?! Musiken går rätt in ändå. Klangen i våra nordiska språk gör säkert också sitt.

#I morgon spelar ni i Östersund. Vad vill du ge publiken?

– Ett omväxlande program, texter med många olika vinklar på kärleken och ett jättefint band! Gustav Hylén, från Revsund, var en av de första jag ringde när jag skulle sätta ihop det. Han är en enastående musiker och nog den ende folkmusiktrumpetaren i landet.