Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hallå där Pontus Wennesjö ...

... från Östersund och som sitter som ledamot i styrelsen för Jämtlands läns Ornitologiska förening och som nyligen har utsetts till Årets fågelskådare.

Hur känns det?

– Jättekul verkligen.

Vad var motiveringen till att just du utsågs till årets fågelskådare?

– Jag sitter i styrelsen i Jämtlands läns ornitologiska förening och det var styrelsen där som hade knåpat ihop någon nominering och de hade fått med ganska mycket. Men det var väl bland annat att jag har jobbat med fågelskydd men också att jag har försökt sprida intresset för fågelskådning.

Vad betyder det för dig att du utsetts till årets fågelskådare?

– Det betyder jättemycket det är jättekul att uppmärksammas. Jag känner verkligen att jag vill fortsätta att jobba för fåglar och fågelskådning, det är jätteroligt verkligen.

Hur länge har du sysslat med fågelskådning?

– Jag brukar säga att jag började när jag var nio så det blir nästan tolv år. Jag har alltid varit naturintresserad men fågelintresset började då.

Vad är det som är så fascinerande med just fåglar?

– Ja jag tror det började med artkunskap. När man var liten var det jättekul att lära sig att se skillnad på alla de olika arterna. Man vill se nya arter och det var där intresset för fåglar började men i dag skulle jag väl säga att det är på grund av att det finns så grymt mycket att lära om fåglar. De är fascinerande, vissa arter flyttar tvärs över hela jorden, dem byter fjädrar och ja det finns hur mycket som helst.

Vilken är den mest ovanliga fågel du skådat?

– Den ovanligaste jag har sett kanske är stensvalan. Det är en nordamerikansk art och det finns inte så många alls i Europa.