Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hallå där Ove Hemmendorff …

… 1:e antikvarie på Jamtli.
Från torsdag till lördag pågår ett stort arkeologmöte på Jamtli.

Annons

• Vad är det för möte som pågår på Jamtli?

– Mellan var tredje till fjärde år har vi träffar där forskare och arkeologer träffas och berättar om sitt arbete. Nu är det alltså dags igen och den här gången håller vi till på Jamtli. Det är forskare, yrkesarkeologer men också professorer, folk från universitet och människor som arbetar på museum. Totalt är vi cirka 80 deltagare som kommer från Sverige, Norge och Finland.

• Vad handlar mötet om?

– Varje gång är det olika teman och den här gången är det människor i vikingatidens mittnorden som är temat. Tolv forskare kommer att presentera aktuell arkeologisk forskning från Tröndelagskusten i väster, över Jämtlands och Västernorrlands län, via Österbotten och bort till Mellersta Finlands län i öster. Det kan vara nya tolkningar och idéer och de kommer berätta vad de kommit fram till och diskutera med varandra. Vi ska också besöka bland annat Frösö kyrka där vi ska berätta om de stora utgrävningarna för tjugo år sedan då det hittades djuroffer.

• Har ni några fler planer framöver?

– Vi jobbar med och kommer så småningom att sammanställa en bok där alla våra föredrag och undersökningar är samlade. Boken kommer vara tillgänglig för den som vill köpa.