Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hallå där, Lars Nilsson...

...från Sveg, som blev Europapatentombud i september.

För att bli Europapatentombud krävs hårt plugg och att klara svåra tentor, där 60 procent av de som gör provet inte får godkänt. I september 2008 klarade Lars Nilsson, patentkonsult på Awapatent i Östersund, av sin sista tenta och efter två års jobb som ombud är han ett av Sveriges 186 Europapatentombud.

• Hur var provet?

– Jag var inte säker på att jag skulle klara det, man vet aldrig vad de hugger på, men jag hade pluggat heltid i fyra månader innan det sista provet. Jag är glad att jag slapp skriva om det. Det kortaste provet tog tre timmar att skriva, och det längsta sex timmar och då skrev jag i ett.

2008 flyttade Lars Nilsson hem igen efter nästan 10 år i München. Där jobbade han på det Europeiska patentverket i nio år. När han sedan skulle söka jobb i Sverige visste han att utbildningen var bra att ha i bagaget.

• Vad gör man som Europapatentombud?

– Jag företräder våra kunder inför patentverket i München och Haag. Det innebär bland annat att rådgiva kunder i patent- och varumärkesfrågor och i juridiska avtal med inriktning på patent, samt skriva patentansökningar och sköta korrespondensen med myndigheter runt om i hela världen.

Lars Nilssons kunder är oftast företag som håller på med mekanik och elektronik, allt från detaljer av hus till mobiltelefoner och skogsmaskiner.

Vad är roligast med jobbet?

– När någon har hittat på något riktigt bra. Sen är det omväxlande och utmanande att jobba med både teknik och juridik.