Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hallå där Jonas Karlsson...

...som ger orgelkonserter vid lunchtid i Gamla kyrkan i dag, tisdag, torsdag, fredag och lördag. På onsdag framträder han kvällstid i Stora kyrkan.

Annons

Östersunds församling vill med veckans arrangemang "Instrumentens drottning" lyfta orgeln. Vad är det för speciellt med det instrumentet?

– Det är det viktigaste instrumentet du kan tänka dig! Just nu sitter jag vid kyrkorgeln i Stora kyrkan. Det känns ungefär som att sitta vid ett trevåningshus. Högsta piporna är omkring elva meter, man får enorma ljudresurser och möjligheter. Det var faktiskt en kyrkorgel som fick mig att vilja börja spela musik när jag var liten.

Vad kommer du att spela för låtar?

– Under lunchkonserterna gör jag nästan bara improvisationer av kända rock- och poplåtar. Det blir även en och annan klassisk låt och folkmusik i stil med "Whiskey in the Jar". Under onsdagskvällen kommer jag att improvisera en orgelsymfoni och en tango.

Vilken publik hoppas du på?

– Jag hoppas att jag kan dra vanligt folk, sådana som kanske inte brukar gå på orgelkonserter i vanliga fall. Just pop- och rocktemat brukar väcka lite sensation och förra året lyckades jag sätta publikrekord.

Fotnot: Orgelveckan i Östersunds församling är en del av deras 100-årsfirande. Det blir nio konserter under veckan och alla konserter förutom söndagens avslutningskonsert har fri entré men frivillig utgångskollekt.