Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallå där

/

... Mikael Rahm, som lämnar rollen som Gud i ”Himlaspelet” för att i stället spela i utomhusteatern ”Skvadern” på Norra berget i Sundsvall i sommar.

Annons

Först av allt, kan du ge oss lite bakgrund och förklara myten om det märkliga djuret skvadern, som teatern bygger på?

– Jo, nu ska du få höra. På 1870-talet var det en flottningsinspektor vid Lövuddens sågverk vid Indalsälvens mynning, Håkan Dahlmark hette han, som berättade för sina jaktkompisar en kväll på hotell Knaust om ett underligt djur han hade skjutit. Det var en hare med vingar och han kallade den Skvadern. Så småningom lät hans hushållerska måla en t avla av djuret, som Dahlmark fick i present. Före sin död donerade Dahlmark tavlan till Västerbottens fornminnesförening. 1918 gjorde en skicklig konservator en uppstoppad variant som i dag finns på museet på Norra berget och har blivit en symbol för Sundsvall.

Vad är det för roll du ska spela i ”Skvadern”?

– Jag gör museiintendent Markus Hedin, som vill öppna ett Skvadermuseum i Sundsvall men blir mot - arbetad av en affärsman som i stället vill ha en äventyrspark i stan.

– Jag har inte sett hela manuset än, men jag vet att handlingen kommer att växla mellan dåtid och nutid. Pierre Lindstedt spelar en 459 år gammal vaktmästare. Anna Gröndahl gör min dotter som är journalist. Övriga roller är inte besatta än.

Vad är din personliga relation till skvadern?

– Å, jag gillar den, den är ett sympatiskt djur, näpet och klappvänligt. Till skillnad från Storsjöodjuret, som jag tycker känns farligt och metalliskt på något vis.

Manusförfattaren och regissören Peder Forsberg, har du jobbat med honom förut?

– Nej det är första gången. Men nu ska jag faktiskt medverka i en film som han ska göra också. Det är en kortfilm som handlar om döden. Per Oscarsson spelar den döende och jag en anhörig som vill prata om det som händer men blir hindrad av övriga släkten. Inspelningarna börjar i april.

Hur känns det att lämna ”Himlaspelet”?

– Skönt. Det var svårt att spela Gud. Gud är bara godhet och att spela bara god är jättesvårt. Som barn hade jag en stark tro men i dag tror jag bara på Gud som jag vill själv och det räcker inte för att fylla rollen i Himlaspelet.

– Dessutom var det en fråga om ekonomi. ”Skvadern” är ett längre jobb än ”Himlaspelet” och jag måste tänka på försörjningen.

Mer läsning

Annons