Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallå där

/

Marcus Berg, frontman i reggaebandet Kultiration som i kväll gästar Storsjöteatern i föreningen Baluns regi.

Annons

Vilka är Kultiration?

– Vi bildades 2003 och sysslar mycket med baktakt och jazz. Medlemmarna har kommit och gått sedan dess, men nu verkar vi vara ett fast band på åtta personer som lever på det vi gör.

Ni släppte nyligen ert fjärde album Kultiration. Berätta om det.

– Vi gillar att experimentera väldigt mycket och varje platta blir ny. Vissa delar av den är inspelad på Bali, influenser som har lett till ett mer avskalat, direkt och raffinerat sound med elektroniska element.

Varför just Bali?

– Bali har blivit någon form av andra hem för mig så det var naturligt. Där finns ett överflöd av olika konstformer och ett kreativt flöde som tilltalar mig. Omgivningen står i nära kontakt med sin mytologi.

Du skriver texterna, finns det något tema du gärna återkommer till?

– Ja, mina texter handlar mycket om spirituell riktning och har ett humant budskap. I vårt samhälle handlar mycket om vem du ska bli, eller vem du vill bli. Jag vill i stället uppmärksamma människans enorma potential och att vi redan är perfekta, precis som vi är. Du är redan den du vill vara.

Det har varit en hel del fokus på reggae i Östersund den senaste tiden, hur tycker du att dagens reggaescen ser ut i Sverige?

– Reggaen har mer och mer börjat accepteras som en genre som spelas året runt och inte bara under sommaren. I Sverige finns det sedan ganska länge många band som gör reggae på sitt eget sätt. Vi har bland annat Kapten Röd, Glesbygd och Syster Sol.

Ni befinner er just nu på turné i Skandinavien, vad ger ni oss i Östersund?

– Ett kärleksbudskap och ett sväng som är svårt att säga nej till. Jag gillar konsertformen, att alla står vända åt samma håll och upplever samma energi. Det är få ställen som har den ritualen.

– Kultiration har aldrig varit så spelsugna och taggade som nu. Vi tycker om att spela de nya låtarna och har fått bra respons.

Annons