Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallå där ...

/

... Anna Ebenmark, Häggenås, ansvarig för diskrimi-nerings- och mångfaldsfrågor på Röda korset i Jämtlands län och en av tio finalister i Sveriges Radio P1:s ”Lyssnarnas sommar”.

Annons

600 sökte och tio valdes ut och du är en av dem. Vad tänker du prata om ifall du får göra ditt eget sommarpratarprogram?

– Jag vill prata om vad det innebär att vara människa. Om att vi alla har ett bagage att bära på som inte syns utåt, och att vi inte ska vara så snabba att döma varandra.

Hur kom det sig att du sökte till ”Lyssnarnas sommar”?

– Jag blev uppmanad av en före detta kollega som hört mig föreläsa och tyckte att jag skulle försöka nå ut till fler.

Hur går det till att söka?

– Man ringer en telefonsvarare och får fem minuter på sig att berätta vad man vill prata om.

I pressmeddelandet från Sveriges Radio står det att ditt program ska handla om en vändpunkt i ditt liv, då du blev dömd för en aktion mot en djurförsöksanläggning. Berätta!

– Det hände 1999. Jag var med och slängde syrabomber mot en vaktkur på Smittskyddsinstitutet. Vi greps och dömdes till villkorligt och skadestånd.

– Efteråt tvingade mina föräldrar mig att gå runt till alla som utsatts för angreppet och be om ursäkt. Det var väldigt nyttigt att få träffa dem och se att alla var människor av kött och blod.

– Det tog ett bra tag innan jag landade i ett nytt medvetande efter allt detta. Det krävdes bland annat en ensam resa till Indien innan jag kunde gå vidare.

Hur ser du på djurrätts-aktivism i dag?

– Jag värnar fortfarande om djurens rätt men jag är inte aktivist. Jag har sett värdet av demokratiska och parlamentariska metoder. Man behöver inte ta till våld utan man kan förändra ändå även om kan ta tid.

Har du hela ditt program färdigt i huvudet?

– O nej. Först handlar det om att bli utvald. De n 27 maj kommer beskede t . Sedan har vinnaren sju veckor på sig att förbereda programmet som sänds den 15 juli.

Varför ska man rösta på just dig?

– Om man tycker det är viktigt hur vi människor behandlar varandra och är beredd att reflektera över sitt eget beteende, då ska man rösta på mig.

– Fast egentligen vill jag säga till lyssnarna att de ska rösta på den finalist de tycker verkar bäst.

Fotnot: De tio finalisterna har valts ut av Sommar- redaktionen. Nu är det lyssnarna som bestämmer vem som sommarpratar 15 juli. Finalisternas bidrag finns för lyssning och röstning på www.sr.se/sommar. Omröstningen pågår mellan 29 april och 19 maj.

Mer läsning

Annons